За преподавателиКакво е да си истински йога учител?

Какво е да си истински йога учител?

Беше изключително вълнуващо да се срещна отново с моя преподавател, йога учителя Еди Модестини, който беше един от тези, които ме осветлиха в  първото ми 200-часово обучение преди близо 15 години.  Еди е световно известен, водещ обучения и ритрийти  по цялото земно кълбо. Той е един отличен и търсен преподавател, за чиито класове и семинари е невъзможно да намериш свободни места без резервация. Еди преподава йога вече 35 години, повече от 20 пъти е пътувал до Индия за да се обучава от великите:  B.K.S. Iyengar, H.S.Arun и K. Pattabhi Jois.

Даниела Димчева: Благодаря ти, че намери време за разговор с нас, Еди. Известна ми е натоварената ти програма и наистана го оценявам.

Йога е все по-интересна и популярна за българите днес. Известна част от практикуващите са мотивирани за йога образование и всички те имат  различни цели: задълбочаване на собствената практика, преподаване на другите, разкриване на собствения потенциал, помощ на нуждаещите се от йога терапия и други. Намираш ли, че международния модул 200-часов минимум знания за преподаване е един достатъчно добър формат за това?

Еди Модестини: 200-часовото обучение като минимум за преподаване е голямо постижение за един отдаден йога, но това определено не е всичко, което е необходимо, за да станете учител по йога, истински – такъв, какъвто  учениците наистина заслужават.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Това е период от време и усилия, който  покрива основното, най-необходимото задължително знание за да сте  добър инструктор по йога. По време на 200 часа обучение се натрупва  опит и практика, овладява се основата, която после е важно да научите как да я преподавате на другите. Това е така, защото има разлика между ученето на самата йога и ученето как да преподаваш йога.

Даниела Димчева.: Какво да научим още за да бъдем от истинските учители, Еди?

Еди Модестини: Ха-ха. Да, това се учи цял един живот. Обикновено хората, завършили вече 200-часа, стъпват на едно ново, по-високото ниво и наистина са усвоили асани и пранаяма, последователности, сутри, могат дори да посочат имената на позите на санскрит, но това е само информация,  с която е задължително да разполагаш като преподаващ йога.  Представянето й на практикуващите обаче,  е съвсем различно нещо. Един учител трябва да се научи да вижда това, от което ученикът се нуждае в клас, да умее  да вижда и разбира телата. Бидейки ученик на уважавания Гуруджи  Iyengar в продължение на 25-години, това, което открих от него като знание, беше как да виждам и разбирам учениците. Той би погледнал участник в практиката и веднага би разбрал не само от какво има нужда, но и как да му обясни най-ефикасно това, което му трябва.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Даниела Димчева:  Чести са въпросите на преподаватели, които искат съвет как да подходят в клас, където има участници от различни нива?

Еди Модестини: Да, така е. Много хора, които идват на практика и се включват в клас среднонапреднали, са с много малко опит в йога или казано директно те са определено начинаещи. Добрият учител обаче, знае как да модифицира практиката за всеки един участник в нея, той или тя трябва да се научат как да  адаптират „в движение“ последователността, която са предвидили.

Също така трябва да научите как да променяте последователността и избраните асани, когато групата   се променя, например – включват се нови начинаещи. Добрият учител наистина обръща внимание на участниците в клас и представя една „интелигентна“ последователност, която да е еднакво добра за всички, дава правилните насоки за определените пози, определя точната времева продължителност  на асана,  интонацията му е уверена и мелодична. Той наистина знае как да води хората.

Има толкова много качества, които да придобие все още и всичките те са важни като опитност и емпатия към другите.

Искрено съм убеден, че най-добрия начин да се научите  да преподавате йога е всъщност да преподавате йога. Практиката ви като инструктори е изключително важна за вас. И разбира се, постоянно самоусъвършенстване, участие в нови обучения и поемане на нови знания.

Даниела Димчева: Още веднъж сърдечно благодаря от името на всички преподаватели завършили Lotos4еver, курсисти, целия ни преподавателски екип и лично от мен за вдъхновението и осветляването на пътя ни. НАМАСТЕ!

Автор: Даниела Димчева, CYT500, главен преподавател.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com