АсанаАсана: Баланс Райска птица

Асана: Баланс Райска птица

Асаната стъпка по стъпка: Bird of paradise.

Предлагам поетапна техника на изпълнение на тази балансираща асана, която е предизвикателство за среднонапредналите във физическа практика на йога. Пристъпваме към нея след като сме подготвили тялото с въведение в практика, утвърждаване на принципа Ахимса и няколко рунда на Паванмуктасана (Pavanmuktasana) и/или Крокодилски упражнения.  Практиката е Vinyasa flow, плавно преминаване от поза в поза чрез регулирано дишане. В случая последователността е важна, защото преди пиковата асана Bird of paradise, ние преминаваме през множество пози, които ще подготвят тялото за предизвикателно разтягане, а ума за точна концентрация.

Започваме с Balasana (Детска поза). Оставаме с чело на пода и ханш, опрян на пети. Дишаме спокойно, настройваме се за физическа практика:

С плавно вдишване изтегляме тялото напред, оставаме на длани и колене, без да ги изместваме, огъваме гръбнака в арка и сме в Marjriasana (Котка):

Огъваме назад и нагоре до степен на предизвикателство, но без да усещаме болка. Напротив, чувството е много приятно. Ще следваме това усещане през цялата практика:

Плъзгаме само тялото напред, без да местим длани и стъпала, докато брадичката опре постелката. Опора на четири точкиChaturanga. Chatur означава четири, а анга – крайник или част от тялото. Опора на четири части от тялото –  два глезена и две длани. Брадичката остава във въздуха.

 

Длани на място. Изтегляме глава нагоре и отваряме гърди до Urdha Mudha Shvanasana (Куче, гледащо нагоре). Тазът е във въздуха (за разлика от Кобра  – Bhujangasana), коленете също са във въздуха (разстоянието между коленете и постелката е един или два сантиметра.

Вдишваме и връщаме тялото назад, отпускаме главата, нека тя да е продължение на траекторията на гръбнака. Добре ще е петите да „залепнат“ за пода. И ако това не е така, правим няколко стъпки на място като пръстите остават на пода. Ние сме в в Ado Mudha Shvanasana (Куче, гледащо надолу). Оставаме, дишаме спокойно:

Плавно изтегляме единия крак точно нагоре. Движенията във Vinyasa flow са все едно под водата. Вече сме в Eka pada Adho Mudha Shvanasana (Куче, гледащо надолу, с единия крак нагоре):

По желание бихме могли да добавим и усукване на горен крак така, както това е показано в предишната статия „Отваряне на тазобедрени стави“, но не е задължително.

Внимателно връщаме крак така, че стъпалото да пристъгне точно до същата длан: Висок напад.

Внимателно обръщаме корпуса към дългата страна на постелката. Вдигаме противоположна на свития крак ръка и сме в Konasana (Ъгъл). Изправяме внимателно коляно и сме в Trikonasana (Триъгълник). По-лесно е, ако вместо на пода опорната длан е облегната на крака,  точно преди глезена или на помощна тухлична. По-лесно е, ако горната свободна длан е точно към небето. Равнината на тялото е успоредна на оформения от краката триъгълник. Оставаме и дишаме спокойно в поза:

 

Сигурни сме, че имаме безупречна опора. Внимателно преместваме горната длан отвън и отстрани на предния крак, а досегашната опорна длан се извисява към небето. Имаме сериозно усукване на корпуса. Коремната стена работи с пълни обороти, коремът е навътре. Дишаме спокойно в Parivritti Trikonasana:

 

Пак така внимателно връщаме Trikonasana.

Свиваме коляното на предния крак и пускаме горната длан зад гърба. Пренасяме тежестта вече само на двете стъпала без да има нужда от помощта на дланта. Освобождаме ръката и хващаме двете длани отзад:

Изправяме коляното:

Голяма стъпка прави заден крак напред. Вече двете стъпала са на една линия:

Преместваме цялата тежест на тялото върху стъпалото на свободния крак. Ръцете обгръщат този крак, който ще вдигнем и едновременно с това ще изправим корпуса до стоеж. Стягаме корема и ….

Изправяме до Bird of paradise. Оставаме в баланс и дишаме спокойно.

Задната ръка е на гърба. Същата ръка внимателно хваща пръстите на стъпалото. Оставаме:

Свиваме коляно. Балансираме. Движим свободната ръка нагоре, пръстите в Chin mudra (важно е за баланса). Изправяме коляно, корпус и ръка нагоре във вариант на Vrikshasana (Дърво). Наслаждаваме се на позата:

Още варианти на Vrikshasana, единствената медитативна поза от стоеж:

Приятна пракника!

Практиката е част от 200-часовите и 300-часовите обучения за йога преподаватели на lotos4ever.com.

Автор: Даниела Димчева, CYT500, CPT500, йога треньор.

 

 

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com