АсанаАсана: Отваряне на тазобедрени стави

Асана: Отваряне на тазобедрени стави

Позите отварящи тазобедрена става са важни за правилната позиция на гръбнака, стойката и здравето. Те също така са ефективен метод за преодоляване на болки и схващания на гърба. Те ще допринесат значително в напредъка ви към  Padmasana, основната поза за медитация, което ги прави  значими за менталните практики на йога.

Тук предлагам кратка хата последователост, която ще ви подготви за предизвикателството на по-сложни пози, каквато е горепосочената. Най-важното е  да спазваме принципа Ахимса (ненасилие), в конкретния случай към нас самите. Ще работим с отдаденост и търпение до прага на физическия предел, без да очакваме резултат и най-важното без да изпитваме болка.

Добре е преди началото на тази практика да загреете с асани с по-ниска степен на трудност или да приложите серията за раздвижване на ставите (Pavanmuktasana), акцентирайте на глезените, коленете, тазобедрените стави.

Започваме със Sidhasana. Важно е да можем да останем дълго в позата, без да изпитваме дискомфорт. Притихваме в позата, осъзнаваме дишането такова, каквото е, без да го контролираме.

Преминаваме в поза Badha Konasana (Пеперуда), слагаме краката малко по-напред така, че да  образуват формата на ромб. Отпускаме плавно тялото напред.

Поза Marjriasana (Котка). Разтягаме гръбнака.

Поза Аdo Mudha Shvanasana (Куче, гледащо надолу). Ако петите не докосват пода веднага, правим няколко внимателни стъки на място и те вече ще са по-близо или направо на пода.

 

Изтегляме крака нагоре в Екa Pada Аdo Mudha Shvanasana (Куче с изтеглен крак нагоре). Внимаваме тазобедрените стави на останат на една линия и тя да е паралелна на тясната страна на постелката.

А сега вече усукваме целия корпус заедно с тазобедрените стави.

Връщаме в  Екa Pada Аdo Mudha Shvanasana (Куче с изтеглен крак нагоре). И пускаме крака надолу чак до същата длан.

 

Вече сме в Дълбок напад. Отново тазобедрените стави  остават в линия, паралелна на тясната страна на постелката. Обратното води до травми.

Усукваме корпуса и поглеждаме назад.

 

Връщаме се с поглед напред към тясната страна на постелката и с едно движение изтегляме тялото назад.

Без да променяме положението на краката, навеждаме само корпуса надолу.

Изтегляме тялото напред и плавно връщаме отново в дълбок наклон напред като дясна длан е на пода  до дясно стъпало.

Ако е възможно сгъваме коляното и го хващаме със същата ръка. Вдишваме и заедно с издишването пускаме тялото напред.

Връщаме назад и усукваме.

 

Напред отново.

И назад до седеж.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com