АсанаИнверсия срещу стена

Инверсия срещу стена

„Отначало инверсиите може да изглеждат смущаващи, ако не направо невъзможни, но стойката на ръце е постижима цел за всеки активен човек с правилно мислене“, казва Гуруджи Айенгар. „Всичко, от което се нуждаете, са няколко седмици специализирана ежедневна практика“, продължава той.

Ползи:

Стойката на ръце е важна поза в йога. Тя е нещо много повече от изискан трик за парти. Тази поза не само работи върху горната част на тялото и основно върху силата, но също така тренира баланс, осъзнаване на тялото, дълбоко дишане, фокус и дисциплина – умения, които са важни за всеки един планински спорт и дейности на открито, както и в ежедневието. Трябва да сте в настоящето, за да балансирате върху ръцете си. Невъзможно е  да мислите или да се притеснявате за нещо друго и се получи. Стойката на ръце подобрява дишането, помага ни да изчистим главата си от ненужни мисли и ни принуждава да влезете в момента „сега“.

Противопоказания: 

Не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане или пък с ниско кръвно налягане,  вертиго, мозъчни аневризми, астма,  артрит.  Не е добра и за дамите в месечен цикъл.

Какво ни спира:

Колебанието при Стойка на ръце се свежда до чувството на страх , изпитвано от повечето хора и това е напълно разбираемо.

Пълен курс за йога преподавател https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Как да го преодолеем:

Първата стъпка е да се почувствате удобно да бъдете с главата надолу и с тежестта върху ръцете си, след което можете да преминете към балансиране на ръце. Ако постигането на тази асана ви отнеме малко повече време от очакваното, не се отказвайте – не забравяйте, че през целия ви живот тялото ви е било не в тази посока.

Второ, важно е да сте без наранявания по дланите и разбира се физически здрави. Стойката на ръце поставя тежестта на цялото тяло върху китките и раменете и изисква адекватна подвижност в долната част на гърба (кръста) и сухожилията. Ако имате някаква болка в тези области, изчакайте докато отмине. Доброто загряване е от съществено значение за предотвратяване на наранявания. Започнете с йога сесия или любимите си движения, за да разхлабите и отворите раменете си и да активирате мускулите на ръцете, раменете, гърдите и гърба.

Пълен курс за йога преподавател https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

И трето, преди да направите опити за влизане в Стойка на ръце в инверсия (главата надолу, а краката нагоре), първо бъдете сигурни, че правите безупречни Бакасана, Титибасана и други по-безопасни  баланси на ръце. Бъдете сигурни, че позата Ширшасана (стойна на глава) е също вече лека за вас. Продължавайте да изграждате здравина на рамото и корпуса чрез ежедневна йога практика, докато практикувате и опитвате Стойка на ръце срещу стена. Внимавайте за баланса и работете без риск от преобръщане назад.

Как да направим Стойка на ръце срещу стена:

От Тадасана (стоеж) огънете тялото и  поставете дланите си на пода, на ширината на раменете, приблизително на един метър от станата. Проверете, за да сте сигурни, че ръцете ви образуват прав ъгъл с равнината на пода. Повдигнете единия крак във въздуха, след това скочете и с другия, за да изстрелите краката си право над главата. Докоснете стената, която е зад вас и леко я потупайте със стъпалото. След това върнете краката си на земята, един след друг. Така ще сте готови за още едно повторение.

Предлагаме ви за започнете с клипа на нашата ученичка Мирослава Бърдарова, йога преподавателка, завършила https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/ В него тя точно обяснява какво да очаквате и кои са противопоказанията за тази поза, които трябва да знаете преди да започнете.

https://youtu.be/Lkr5WDV_pXg

Опитайте непременно, приятна практика!

 

Автор: Даниела Димчева, CYT500, йога преподавател.

 

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com