АсанаЖенското здраве

Женското здраве

Доброто кръвообращение в областта на тазовото дъно е гаранция за женското здраве. Там се намират вътрешните полови органи, ендокринните жлези, червата, пикочния мехур. Недостатъчния приток на артериална кръв, или обратния проблем – венозна забавяне на кръвния поток може да бъде причина за безплодие, болка и тежестта на долната част на корема и  гърба, хемороиди, инфекции, свързани с отделителната система и бъбреците или предавани по полов път.

Различните йога практики предлагат решения на тези проблеми. Извършихме  проучване в група от практикуващи дами, което изследва влиянието на йога само върху  здравето на жените. По-специално, то доказва как се променя кръвообращението в тези органи при редовно практикуващи дами.

За диагностика използвахме модерен метод – цветен Доплеров апарат (ултразвук), който позволява да наблюдава кръвния поток. Според приложената документация от медицинските прегледи, при жените, които са започнали редовно йога практика, циркулацията на кръвта в малките маточните артерии значително се подобри, което създава условия за по-добър растеж на ендометриума (лигавицата на матката),  в сравнение с резултатите при дамите, които не се занимават с йога. Здравословният ендометриум е много важен, не само за здравето на жените като цяло във  всеки един момент от живота им, но и особено за да се подготви бъдещата майка  за успешна бременност, тъй като добрата лигавица на матката е тази, която първо захранва бъдещия ембрион.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Ето и практиката, която ИСПА Йога обучения приложи при изследванията.  Препоръчваме я като   лечебен комплекс, подобряващ кръвостабдяването в малкия  и също така като основа за йога практика за женското здраве. Първата част се състои от асани за  тазовата област и тазо-бедрени стави. Втората част е съставена от  обърнати пози,  за които е добре е да се знае, че не се практикуват по време на месечния цикъл и при бременност от втория триместър на бременността.

Йога пози за стабилност и мобилност на тазобедрени стави. Могат да бъдат изпълнявани от всички:

  1. Джану-ширшасана, Главо-колянна поза – добре е да останем в поза по-дълго от обикновено, за да се получи  лечебен ефект;
  2. Бадха Конасана, Пеперуда – оставаме в тази асана за около 20-25 вдишвания;
  3. Упависта Конасана, Широк разкрачен седеж, около 20-25 вдишвания.

Проблемът разширени вени, също може да бъде решен с йога практика . При жените често се случва, поради факта, че вените и клапите им, които задържат потока от кръв, реагират на хормонални промени в различните периоди на месечния цикъл и по време на бременност. При венозен застой може да се появи болка и тежест в долната част на корема, в областта на външните гениталии, в долната част на гърба. В тази ситуация хроничните заболявания са трудни за лечение. Тук обърнатите пози са тези, които помагат. Те създават механични условия за по-добро изтичане на кръвта надолу към тялото, но не само това. При обърнатите асани (когато тазовата област е над нивото на сърцето) се включват серия от компенсаторни механизми, които намаляват обема на венозната кръв.

Обърнати пози. Моля, имайте в предвид противопоказанията, изложени по-горе:

  1. Випарита Карани, Полусвещ – огънете ръцете си в лактите и вдигнете ръцете си под гърба, като ги поставите с пръсти навън. Кръстът или сакрумът лежи върху дланите. Повдигнете краката си един по един за 5 вдишвания, ако можете – повдигнете и двата крака, фиксирайте за около 20 дишания;       Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/
  2. Ако нямате проблеми с гръбначния стълб, изпълнете Саламба Сарвангасана, Свещ.  При заемането задължително правим Джаладхара Бандха през цялото време. Сарвангасана може да бъде облекчена като опираме гърба, краката и седалището на стена. Останете обърнати за около 3 до 5 минути, ако се чувствате добре;
  3. Халасана, Рало – останете в този асана 10-15 дишвания. Отново Джаладраха Бандха.

Автор: Даниела Димчева,  CYT500

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com