Йога за децаУспокояване на ума (медитация) или игра на сапунени мехури

Успокояване на ума (медитация) или игра на сапунени мехури

Лесна за дефиниране,  сложна за изпълнение задача, за чиято реализация ще се опитаме да дадем няколко насоки.

Представяме си нашите мисли като разпръснати сапунени мехурчета, летящи към облаците в слънчев  ден. Те са пъстроцветни и различни, съществуват секунда или две преди да се спукат или да отлетят в неизвестна посока, разпръсквайки се на случаен принцип.  По подобен начин изглеждат нашите колебливи мисли, които са важни миг или два преди да изчезнат. Някои от тях може да имат по-дебел филм и да издържат секунда по-дълго от други, но повечето са неустойчиви. Те са празни. Те се връщат понякога, възкръснали, а след това отново тръгват. Докато размишляваме върху това изображение и разглеждаме преходната природа на тези кухи сфери, ние неусетно създаваме ред и център за нашите мисли, фокусираме ги върху една тема или един обект, с което пък пробуждаме съзнателния ум в нас. Това ни напомня, че от обратната страна на кухите сапунени мехури стои съзнателната мисловна дейност, която ни дава възможност за укротяване на мислите вътре в нас.
И така ….лягам на постелката с ум разпръснат в хиляди различни дестинации, безброй задачи в диаметрално противоположни сфери. Обръщам се в хиляди различни посоки ….. невъзможно. Веднъж чух, че някой сравнява ума с работата на хотелски портиер, когато пристига група от сто души, нуждаещи се от внимание … веднага.  Предупредена съм за опасностите, които крие самовглъбяването, но решавам да отида „там“ сама. Нищо плашещо, само наблюдавам процесите в моето тяло  и ум. С всяко следващо дишане или по-точно казано, с всяко следващо дълбоко  и бавно издишване, започвам да усещам най-фините промени. Все още край мен летят неизпълнени задачи и аз продължавам да се „навеждам напред“ за следващия ангажимент и умът ми все още се намира на отдалечено място някъде извън тялото ми. Самостоятелна съм.  И все пак, един блясък на новосъздадено пространство се появява .. . Безкрайните мисли не са толкова нагъсто групирани. Между оттеглянето на една и пристигането на следващата се образува малка пауза, първоначално кратка, а после по-дълга. Наслаждавам се на паузата, навлизам в медитация.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com