АюрведаПравилно хранене според Аюрведа

Правилно хранене според Аюрведа

Аюрведа препоръки за всички и специални съвети за бъдещите майки.

Аюрведа е древна наука, възникнала на територията на Индия преди хиляди години. Счита се за упведа (подведа) на Атхарва веда, четвъртия скрипт от Ведите. В буквален превод от санскрит аюрведа означава „наука за живота“. Ако съвременната медицина се фокусира върху лечението на заболяването и най-вече върху симптомите на заболяването, аюрведа дава предписания за поддържане на баланса в тялото и ума, така че да не се стига до дисбаланс, който след време се проявява като заболяване. Според аюрведа когато заболяването вече е възникнало до голяма степен вече е късно да му се повлияе, защото то е резултат от дългогодишен дисбаланс, който не сме научени да разпознаваме или сме игнорирали в името на работата или други задължения в ежедневието ни.

Пулсовата диагностика е прекрасен начин да се определят подобни дисбаланси и да се предотврати тяхното манифестиране под формата на заболяване. По тази причина аюрведичната консултация е изключително подходяща за жени по време на тяхната бременност – често проста корекция в хранителния режим, предписани от аюрведични лекар дихателни техники и йога асани или в краен случай билкови комбинации са в състояние да ни избавят от проблем, който е на път да се прояви като заболяване.

Личният ми опит показва, че благодарение на стриктното спазване на съветите на аюрведичен лекар, ежедневното практикуване на пранаями и йога, тялото и умът могат да се справят дори с тежки автоимунни заболявания, които се считат за нелечими и хронични от съвременната медицина, като напр. ревматоиден артрит, автоимунни анемии, хипотиреоидизъм на Хашимото и други. Хранителният режим се определя съобразно характеристиките на нашите тяло и ум, т.е. нашата аюрведична конституция и преобладаващите качества в нас, наречени от аюрведа доши, както и онези, които най-често са склонни да излизат в дисбаланс.

След като споменахме няколко думи за силата на аюрведа, нека да се вгледаме по-детайлно в светите на науката за бременните жени.

На първо място е осъзнатостта. Бременността е период, който изисква да сме осъзнати към всичко, което правим – към заобикалящата ни среща, към храната, която консумираме и начина и атмосферата, в която я консумираме, към красотата на малките неща, на природата, към мощта на дишането и движението, към гласа и тона ни, към хората, с които се обграждаме и т.н.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Според аюрведа всичко, върху което насочим вниманието си, може да има терапевтичен ефект за нас – било то пеенето на птичките, полъхът на вятъра върху лицето ни, взирането в залеза, уханието на успокояващ аромат, който харесваме, вкусът на определена подправка или плод. Буквално всичко може да има успокояващ ефект върху ума ни и терапевтичен ефект върху тялото и нервната ни система, когато насочим вниманието си натам. Тоест да сме осъзнати за своите действия и преживявания се явява основен постулат в йога и аюрведа. Да си осъзнат, означава да си в настоящия момент, който е единственият момент в нашата времева линия, когато можем да изживеем щастие или радост. А всички наши емоции се прехвърлят върху формиращото се дете и оформят неговия бъдещ характер и начина, по който то ще възприема света.

В тази връзка възприятията на всичките ни сетива могат да бъдат определящи и лечебни за бебчето, в т.ч. звуци, гледки, вкусове, докосване, ухания.

Според аюрведа каква музика, храна и т.н. са подходящи за нас и нашето дете зависи от нашата аюрведична конституция. Какво представлява тя?

Аюрведа смята, че ние сме изградени от същите 5 елемента, които изграждат и света около нас: етер (пространство), въздух, огън, вода и земя. Комбинацията от тези 5 елемента образува качества, които в аюрведа са наречени доши, а именно Пита, Кафа и Вата:

 • Вата доша възниква от комбинацията на въздух и етер;
 • Пита доша е резултат от комбинирането на огъня и водата;
 • Кафа доша се получава при комбинацията на елементите земя и вода.

Тези доши имат техни специфични качества и за всеки от нас те са характерни в определени пропорции, които определят нашата аюрведична конституция или Пракрити, която от своя страна се определя още по време на нашето раждане. Според нашето пракрити определени храни и практики са добри за нас, а други – трябва да избягваме или на изключим от живота си напълно.

Дисбаланс на вата доша например може да се прояви по много различни начини в зависимост от това в коя част от тялото ни се случва: ако е в ума ни, чувстваме безпокойство, безсъние, непрестанен поток от мисли, умът ни е тревожен; ако е в стомаха, вата се проявява като подуване и газове; ако е в ставите, вата доша се проявява като болка в ставите; вата се проявява и като постоянно чувство на студ. В най-общия случай нещата, които балансират вата са накисване на храната във вода, за да се изкара елемента въздух от нея и да не се увеличава той в нашето тяло; използването на затоплящи подправки в храната или под формата на чайове; масажиране на тялото с топло сусамено масло или друго според предписанията на лекаря и т.н.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Дисбаланс на пита доша може да се прояви в стомаха като киселини, а в главата като гняв и избухливост, в определен орган на тялото като възпаление и т.н.

Дисбаланс на кафа доша може да се прояви в натрупване на килограми, обща леност и отпадналост, нежелание за работа и активност, натрупване на слуз в тялото и т.н.

 • За различните доши има различни хранителни режими и начин на живот. Ето някои примери:
 • За балансиране на вата: да се избягва напрежение, страх, безпокойство; да се приемат повече мокри и мазни храни;
 • За балансиране на пита: да избягват гнева, да се приемат меки храни, да се избягват силни и мазни храни, подправки;
 • За балансиране на кафа: да се избягват мазни храни и много подправки, за да поддържат баланса на дошата.

В зависимост от нашия дисбаланс и доминиращата доша в тялото ни се предписват и различни звуци като терапия. Така например:

 • За вата е подходяща успокояваща и релаксираща музика (Angel Love, Aeoliah; Om mani padme hum, Master Charles);
 • За пита е подходяща охлаждаща и отпускаща музика (Inner Flute, Flute for the spirit; Waterworks, Enya);
 • За кафа е подходяща енергизираща и ентусиазираща музика (The Essence, Deva primal; Live on Earth, Krishna Das).

Съвети във връзка с акустичното пренатално възпитание на бебето:

 • Често да има възможност да чува спокойния глас на баща си;
 • Да се четат приказки или поезия на детето, така че да свиква с гласовете на родителите още от утробата (след 18-та седмица ушите вече са развити и няма анатомична причина детето да не ви чува); препоръчително е пеене на песнички, които след раждането детето ще разпознава и ще му действат успокояващо;
 • Да ползваме галено обръщение към детето, когото му говорим;
 • Да пускаме древни григориански, ведически, индиански, келтски напеви или такива на иврит – вярва се, че те носят много положителни вибрации.

Докосването е друго сетиво, стимулирането на което може да ни достави много покой и релакс. Масажите са сред основните терапии в аюрведа – независимо дали извършени самостоятелно или с един или двама аюрведични терапевта. Доказано е, че жени, които са прилагали масажи по време на бременността си, са имали по-дълбок, здрав и спокоен сън. Масажът стимулира отделянето на хормони, които ни успокояват, а ние прехвърляме това спокойствие и върху бебето си. Масажът повишава и съпротивителните сили на имунната ни система. Сред най-популярните масажи в аюрведа са: марма, широдара, абянга и т.н.

Съветите на аюрведа във връзка със сетивото докосване:

 • При проблеми със съня е препоръчително масажиране на тялото с масло и вземане на топъл душ;
 • Ежедневният самомасаж се прилага с масла съобразно собствената конституция:
  • при вата дисбаланс: сусамово, орехово, бадемово биха успокоили турболенции в ума ни;
  • при пита дисбаланс: кокосово, маслиново, масло от авокадо са подходящи за успокояване на раздразнения;
  • при кафа дисбаланс: слънчогледово масло, масло от шафран или от синапено семе за подобряване на кръвообращението и избягване на натрупванията, които задръстват тялото.
 • Самомасажът се прави със затоплено масло и продължава от 5 до 10 минути;
 • Масаж на цялото тяло: започваме от главата, лицето, специално внимание на ушите; масажираме врата и шията; после преминаваме към ръцете, като използваме кръгови движения върху ставите и големи движения нагоре-надолу върху дългите кости; масажираме всеки пръст от неговата основа до върха му; масажът на гърдите и корема трябва да е много нежен, за да не стимулираме контракции; докато масажираме корема и преминем към утробата, изпращаме цялата си любов и нежност към растящото бебе; масажираме и гърба доколкото е възможно (за зоните, които не достигаме молим партньора си за съдействие); завършваме масажа с краката и стъпалата, като при краката прилагаме същия метод като при ръцете: кръгови движения върху ставите и движения нагоре-надолу върху дългите кости; масажът на стъпалата трябва да е с енергични движения и по-осезаем натиск. Завършваме масажа като оставяме маслото да попие в кожата ни, доколкото е възможно. Ако се взема душ след масажа, то сапунът трябва да е мек и нежен;
 • Ако липса на време за масаж на цялото тяло, най-важни за бременните жени са масажът на главата (скалпа, лицето, ушите и врата) и на краката и стъпалата най-вече;
 • Препоръчва се 6 седмици преди термина на раждане да се започне с масаж на перинеума (мускулите на тазовото дъно), за да могат да свикнат с разтягането и да са подготвени за самото раждане;
 • Силата на натиска при масажиране също има значение: ако не можем да заспим е добре да притискаме по-силно при масажа, а ако сме раздразнение, масажът трябва да е лек и нежен. Ако пък сме подути и „задръстени“, най-добре да използваме по-интензивни и енергични движения.

Тъй като се смята, че човешките същества най-силно се повлияват от визуални преживявания, по време на бременността е добре да обърнем внимание и на това сетиво. Адаптираните към съвремието съвети на аюрведа са:

 • Да се избягват картини и визуални преживявания, които са свързани с насилие, болка и неприятни усещания, вкл. от филми с такова съдържание – всичко, което нашият ум преживява, прехвърляме и на детето;
 • Вместо това да се фокусираме върху хубави гледки, които ни носят приповдигнато настроение: красива природа, море, река и т.н. Да се наблюдават цветовете, формите и текстурата;
 • Вечер да се наблюдава за няколко минутки небето, луната, звездите; може залеза или изгрева.

Уханията по време на бременността също могат да бъдат добра ароматерапия за майката. Дори и да не го осъзнаваме напълно, умът ни е много чувствителен към молекулите, носещи аромата във въздуха. Ароматите доставят на ума ни информация за заобикалящата ни среда и по този начин фино оформят нашето настроение, поведението ни, нивото ни на енергия и т.н.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Има два начина да повлияем на тях чрез ароматите: единият е да се тренираме да асоциираме определен аромат с дейност, която ни е приятна и ни доставя удоволствие. Например когато медитираме да сложим в аромалампата си етерични масла, които успокояват като например лавандула, гераниум, хвойна. Така в моментите на напрежение веднага щом усетим аромата, умът ни ще е трениран да превключва на състояние на покой и релакс.

Вторият начин е като се възползваме от конкретните показания на всяко от етеричните масла, които имат директен ефект върху нервната ни система със своя аромат. В този смисъл е добре да носим винаги със себе си малко шишенце от любимото ни етерично масло, за да го използваме при нужда.

Аюрведа препоръчва в зависимост от нашето състояние да използваме следните етерични масла:

 • Успокояващи и заземяващи аромати:
  • Лайка – балансира храносмилането;
  • Гераниум – повдига настроението;
  • Лавандула – успокоява болката;
  • Ванилия – помага за заспиване.
 • Успокояващи и охлаждащи:
  • Жасмин – подобрява настроението, противовъзпалително;
  • Нероли – подобрява храносмилането, освежаващо действие;
  • Пачули – заземяващо, енергизира кожата;
  • Мандарина – успокояващо за нервната система.
 • Енергизиращо и пречиставщо действие:
  • Канела – стимулиращо, помага за намаляване на газовете;
  • Джинджифил – стимулира храносмилането, против гадене;
  • Хвойна – прояснява ума, възстановява увереността;
  • Градински чай – отпушва и облекчава, детоксикира.

И последното сетиво е вкусът. Съществуват много съвети на аюрведа за храната и вкуса. Те обаче се различават от съвременното схващане, че за здравословен начин на живот човек трябва да следи съотношението на въглехидрати, белтъчини и мазнини в храната си. По-скоро правилото „keep it simple” важи тук – храненето не трябва да е сложен процес. Природата се е погрижила да създаде перфектния пакет от всичко, което ни е нужно. Сред най-важните правила за храната обаче са:

 • Да се избягва пре-готвена (повече по половин час) храна;
 • Да се избягват дълбоко замразени храни;
 • Да се избягват пържени храни;
 • Да се консумира само прясна храна (сготвена преди не повече от 3 до 8 часа);
 • Да не се консумират храни, които са претопляни многократно;
 • Плодовете да се консумират само в отделен хранителен прием и да не се смесват с друга храна;
 • След 16 – 17 ч. плодове да не се консумират;
 • Млечните продукти да се консумират в отделен прием и в никакъв случай да не се смесват с плодове;
 • При хранене 1/3-та от стомаха да остава празна, за да може да се храносмели храната; 1/3-та да е с по-течна консистенция и 1/3-та да е солидна, добре сдъвкана храна;
 • Да се яде 3 пъти на ден по едно и също време;
 • Да не се храним, ако сме емоционално разстроени или обезпокоени, защото храната се превръща в токсин за нас;
 • Да се храним в приятна и спокойна атмосфера;
 • Вниманието ни да е изцяло върху храната, т.е. да не водим разговори, да не гледаме телевизия, да не четем книга или да работим пред компютъра;
 • Да не преяждаме – по-добре по-малко и по-начесто;
 • Да се избягват ледено студените напитки и храни;
 • Да пием много вода на стайна температура не по-късно от половина час преди хранене и не по-рано от 1.5-2 ч. след хранене;
 • При наличие на вата дисбаланс да се избягват суровите храни; дори леката им обработка на пара е достатъчна, за да не повишава дисбаланса;
 • При наличие на пита дисбаланс да се избягват много мазните храни, както и многото подправки;
 • При наличие на кафа дисбаланс да се избягват сладките и мазни, тежки храни, да се предпочитат сурови и леки храни.

Според Аюрведа има 6 основни вкуса и те трябва да присъстват всеки ден в менюто ни (дори на всяко хранене). Ето кои са те и кои храни ги носят:

 • Сладко: мляко, сирене, масло, ядки, тофу, хляб, паста, зърнени храни, сладки плодове, масла и всички животински продукти. Тези храни са успокояващи и имат омекотяващ ефект върху тъканите, осигуряват адекватно количество протеини, есенциални мастни киселини и калории за растежа на бебето;
 • Кисело (идващо от органични киселини): лимонена и аскорбинова киселина се срещат в плодовете, в горските плодове и доматите, млечната киселина се среща в киселото мляко и сиренето, оцетната киселина в киселите краставички и дресингите за салати. Сладките плодове като ябълки, грозде, сливи, кайсии и ананас също имат кисел вкус. Киселите храни стимулират храносмилането, стимулират апетита, помагат на храната да се придвижи по храносмилателния тракт; киселите храни доставят достатъчно количество флавоноиди и витамин С, необходими за развитието на здрава клетка и функционирането на имунната система;
 • Солено: освен в трапезната сол, соленият вкус естествено се среща и в соев сос, морски храни и водорасли. В допълнение към качествата си да задържат течности в организма (заради което бременните трябва да внимават със солта), солените храни подобряват храносмилането и имат успокоително и слабително действие.
 • Лютиво: вкусът идва от етерични масла, които стимулират лигавицата. Те са богати на антиоксиданти, поради което са използвани от хилядолетия, за да запазват храната. Лютив вкус носят: червен, воден, праз лук, чесън, репи, люти чушлета, както и редица подправки като карамфил, канела, черен пипер, мащерка, риган, розмарин, босилек, индийско орехче. Сред най-важните представители на този вкус е Джинджифилът, който освен с кулинарните си качества, е безкрайно полезен и с медицинските си показания. Лютивият вкус стимулира храносмилането, намалява гаденето, пречиства синусите и дихателните пътища и действа леко разхлабително. Той също така намалява нивото на холестерола и кръвното налягане, повишава имунната система;
 • Горчиво: броколи, патладжан, спанак, тиквички, манголд и всички зеленолистни растения – това е вкусът на зелените и жълтите зеленчуци, както и подправки като лайка, копър, сминдух, градински чай. Те съдържат фитонутриенти и фитохемикали, флавоноиди, полифеноли и терпени, които по естествен път подсилват имунната система, борят се срещу заболяванията и подкрепят растежа. Горчивият вкус стимулира храносмилането и има детоксикиращ ефект за организма;
 • Стипчиво: дюля, ябълка, аспарагус, зелени чушки, боровинки, спанак, нар, както и храни от семейство бобови като леща, нахут, соя, грах, които са богати на калций, магнезий, фолиева киселина и са чудесен източник на растителни протеини, комплекси въглехидрати и фибри; стипчивият вкус има свиващ и изсушаващ ефект върху лигавицата.

Според аюрведа фитохемикалите, които се намират в плодовете и зеленчуците, не са отговорни само за техните вкусови и ароматни качества, но и за цветовете им. В този смисъл, един цветно балансиран хранителен режим предоставя всичко необходимо на нашето тяло. Ако обогатим храната си с цвят, я обогатяваме и с нутриенти.

 • Червено: ягоди, червена чушка, грейпфрут, домати, диня, червено цвекло, репички;
 • Оранжево: портокали, моркови, кайсии, манго, пъпеш;
 • Жълто: банани, лук, праскови, просо, жълта тиква;
 • Зелено: броколи, тиквички, спанак, зелен боб, всички зеленолистни салати;
 • Синьо: боровинки;
 • Индиго: патладжан, къпини, сливи, сушени сливи, черен боб;
 • Виолетово: грозде, кейл, лилави картофи, лилав босилек.

Аюрведа е една необятна наука, която събира мъдростта  и ценният практически опит на вековете. Струва си да я опознаем за доброто на всеки аспект на живота ни, но особено важно е това по време на бременността.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Детайли за обучението Йога по време на бременността може да откриете на https://lotos4ever.com/classes/prepodavateli-yoga-po-vreme-na-bremennostta/.

Автор: Теодора Иванова,  преподавател CYPT100.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com