ЗдравеОбичаме ли собственото тяло?

Обичаме ли собственото тяло?

В общество, в което непрекъснато се сравняваме с другите и участваме постоянно в състезания помежду си, образът на собственото ни  тяло  може да пострада. Да се ​​приучим отново да обичаме тялото си може да се окаже труден процес, но никога не е твърде късно да променим възгледите си и да бъдем горди с това, което сме, да обичаме себе си и тялото си заедно с неговите недостатъци такова,  каквото е.

Много е важно да се концентрираме върху позитивността на нашата оценка за тялото. В момента, в който сме в състояние да преформулираме начина, по който се вглеждаме в тялото си ще се почувстваме комфортно в собствената си кожа, ще сме щастливи да бъдем себе си . Ето четири начина, по които можем да преоткрием   обичта си към собственото тялото:

Обичай първо себе си

 Обичаме себе си най-вече за това, че ни има, за това, че сме имали уникалния шанс да бъдем тук сега. Обичаме се заради това, което сте в този момент.  Всеки път, когато погледнем в огледалото, харесваме и се  усмихваме на това, което виждаме там, поради най-простата възможна причина: това е нашето тяло, храмът, който обитава нашата душа или това, което наричаме нашата личност.  Тогава, когато сме способни да видим  съвършенството в нашите така наречени „несъвършенства“, ние сме  в мир със себе си.  Тогава, когато дори с магическа пръчка (да не говорим за скъпи инвазивни намеси) не бихме  заменили собствените форми и черти  с „перфектните“ физически форми на някой  друг ,  и само тогава може да кажем:  Обичам себе си, за това, което съм.  Дарете си уважението и грижите, които заслужавате и ще откриете, че навиците, необходими за физическа трансформация, ще се развият естествено.

Фокусирайте се върху здравето си

 Как? Да се опитаме все по- малко да се вглеждате върху „идеалните“ изображения на тялото в медиите и да отделяме  все повече време, за да разберем  какво ни кара да се чувстваме здрави и щастливи. Избираме за  тялото си с храни, които ни карат да се чувствате най-добре и намираме  режим  и упражнения , добри за нас. Правим всичко това, част от ежедневните си ритуали. Чувстваме се щастливи да го правим. Правим го като дар за себе си, а не за това как изглеждаме. Това става нашия начин на живот.

Отнасяйте се с уважение

Самоувереността е непродуктивна. Вместо това, да си подарим  уважението, което заслужаваме, като се  освободим от отрицателните  мисли и превърнем  положителните  ежедневни утвърждения в наша рутина. Можем дори да направим такива упражнения: първо си казваме наум положителното утвърждение многократко, а когато сме сами и в уединение бихме могли да го произнасяме многократно гласно.  В Йога тази ментална практика се нарича санкалпа. Целта е да  тренираме (разбира се, че не само тялото се поддава на тренировки, а също така и ума и начина на мислене) процеса на мислене за да бъде той позитивен. Така  ще се почувстваме  мотивирани, енергични  и обичани.

И отново да сме позитивни

Не допускаме  да бъдете обсебени от „идеалното тяло“.  Не забравяме, че това е медийна и рекламна формулировка, създадена  за целите на търговията в консуматорското общество.  „Идеалното тяло“ не съществува, защото всяко тяло е идеално. Фокусираме се върху  ползите и доброто, които  тялото ни носи всеки ден. Насочваме мислите върху съвършенството и сложността на отделните системи на тялото и тяхната работа като единна съвършена система. Няма значение дали все още можем или не можем  да влезем  в някоя  рокля или модни джинси, съсредоточете се върху това, което върви добре и правилно в тялото и това ще ви мотивира да направите още в тази насока.

Автор: Даниела Димчева, CYT200

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com