Повече информация

Йога Виняса за преподаватели и желаещи да задълбочат практиката си

Виняса е един от основните стилове на йога, любим на много практикуващи. В превод от санкрит означава „плавен поток“  от асани при точно определен начин на дишане. Има динамичен характер, въпреки че задържането в поза е задължително. Поради това травмите тук са по-чести в сравнение с останалите стилове в йога. Разбирането и безопасното практикуване на Виняса йога предполага не само пълно познаване на отделните пози, през които плавно преминаваме, без паузи между тях,  но и владеене на връзките – преходите между асаните. Виняса е пример за връзката тяло – ум, тя  силно въздейства не само върху тялото, но и върху духа, настроението, психиката. Наред с останалите йога стилове, тя също трансформира.  Какво и как ще разберете сами след навлизане в практиката, любима на младите, активните и спортните натури.

Нарекохме поредицата от семинари Вива Виняса, виждайки в тях  тържество на живота и осъзнатото движение.

Определяме основната цел (санкалпа) на практиката. Разглеждаме Виняса композиция и последователност, загряване на тялото, подравняване в позите, определяне на пикова поза и пози, които да подготвят тялото за нея, без да пропускаме най-важното за Виняса, а именно преходи и специфично дишане при тях. Ще подготвим подходящи дихателни практики и водени релаксации. Ще разгледаме философия и психология във Виняса практиките, както и цикличността при Виняса (кръгове). Виняса заедно с музикален съпровод. Всеки един от участниците (онлайн също) ще бъде наблюдаван и асистиран персонално.

Първата практика семинар се нарича Бавно и силно. Неговата цел е да създаде сила и издръжливост на корпуса, правилно усещане на връзките между отделните мускулни групи и ролята им в движението. Ще бъде база на всяка една Виняса практиката, приучайки ви да активирате коремна мускулатура чрез диафрагмата. Ще уловим пределите (или безпределността) на физическата сила издръжливост. Тази техника ще ви даде високите модификациите на дъска и плавния преход във „вълна“, предизвикателството в преход обръщане назад. Ще работим също така върху баланси, преходи и специфичното Виняса дишане.

Какви нови вътрешни усещания създава тази практика? Психологически план на този тип Виняса.

Втория семинар нарекохме Всичко е любов.  Вече познали активната сила, сега е време да  усетим една друга, съвсем различна мощ – тихата пасивна сила на приемането, на отдаването, на несъпротивата. Ще отрием това в нашето тяло, в позите, огъващи тялото назад, в позите, в които просто се отпускаме и установяваме нов обхват на движение, неизвестен досега. Ще установим качествата гъвкавост и пластичност в тялото. Ще определим всички техники на изпълнение, безопасното изпълнение, правилното дишане в преходите и играта на мускули антагонисти в пози на гъвкавост.

Част от практиката:

https://www.youtube.com/watch?v=lLM8cqejZGc

Психологически аспекти на този вид Виняса. Нови усещания в тялото и ума. Анализ и дискусия.

Третият семинар се нарича От сърце. В тази практика ще се насочим към позите, в които разтягаме областта на сърцето, правим дишането по-бавно и по-дълбоко. Ще използваме пози, в които ще са нужни едновременно и сила и гъвкавост,  в съчетание с умения на баланс на тялото. Умело ще подберем пози, които да подготовят тялото към предизвикателства. В детайли ще установим правилните техники на асаните с по-висока трудност и разбира се преходите между тях и съответстващото дишане. Ще поставим варианти, в които да използваме модифицирани пози с по-ниско ниво на трудност.

Какво ново ни дава тази практика в психологически план? Анализ и дискусия.

Четвъртят семинар е Научи се да летиш. В него сме избрали пози, които да подготвят тялото за баланс на ръце. Ще бъдат поставени балансиращите пози, безопасно изпълнение, свързани във Виняса поток, заедно с преходите и специфичното дишане. Отново на фокус ще са модификациите, които да направят позите подходящи за всички.

В тази практика умът увеличава способността си на дълбока концентрация и баланс. Осъзнатостта към тялото и всички негови движения по време на практика е  изключително висока.

Как и с какво ни променя тази пракитка. Нови усещания в личен психологически план. Анализ и дискусия.

Курсистите получават серитификат за проведено Виняса обучение.

Този сертификат не дава право да преподавате йога.

За получане на сертификат за преподаване на йога – https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Всеки един семинар се провежда от 10 до 16 часа в събота и/или неделя.

График на семинарите:

26 февруари 2022, събота – Виняса йога практика и семинар „Бавно и силно“;

27 февруари 2022, неделя – Виняса йога практика и семинар „Всичко е любов“.

Цена участие за един ден – 150 лева.

Цена участие за двата дни – 260 лева.

Цена ранно записване до дата 16 февруари –  220 лева за двата семинара на 26 и 27 февруари 2022.

За записване – lotos4ever@gmail.com, 0888922975.

Студио: София, Мусагеница, бл 104, студио партер (на 30 метра от метростанция Мусагеница), безплатен паркинг пред студиото.

Местата са ограничени, както в студиото така и онлайн.

*Семинарите се провеждат в съответствие на разпоредбите на Република България относно Ковид.

*Онлайн се осъществява на висококачествена интерактивна платформа с ограничен брой участници.

Всеки един от тях се чува и вижда на голям екран.

Преподаветел: Даниела Димчева, CYT500, йога треньор.

 

 

 

 

Споделете

There are 3 comments on this post

 1. Мариана Николова
  13 часа ago

  Желая да се запиша онлайн за Виняса семинара!

  Reply
  1. Lotos Author
   3 часа ago

   Ще ви изпратим Банкови детайли на посочения от Вас електронен адрес. Хубав ден!

   Reply
 2. Георгиева Мая
  2 часа ago

  Благодаря.

  Reply

Абонирайте се