Повече информация

Йога буквар с Даниела Димчева

Очаквайте практика-семинар, отворен клас, посветена на основните йога пози, достъпни за всички. Обикновено ги определяме като „лесни“ или „първи стъпки в йога“, но питате ли се защо повечето практикуващи остават все в „начинаещи“ клас и много рядко успяват да пристъпят уверено към „средно-напреднали“ или „напреднали“ нива? Така се получава, поради това, че изпълнението на „лесните“ асани не е на ниво. Те са базата, върху която градите своя прогрес в йога.
На какво да обърнем внимание? Важна е техниката на дишане при влизане в поза, която е различна от ежедневното плитко дишане. Умът е свикнал да копира, да моделира позата върху собственото тяло, имитирайки инструктора, илюстрации или клипове, но това далеч не е достатъчно за Йога асаните. Дори да успеете някак като „по чудо“ да „изкопирате“ позата, тя си остава неточна и вие се чувствате в нея меко казано неудобно, на места чувствате придърпване, дискомфорт или откровена болка. Важно е да се знае, че при правилно поставена поза, тялото се чувства спокойно и удобно, дишането е равномерно. Под диктата на модата, напоследък се появиха смесени стилове между фитнес, йога и пилатес, при които практикуващият едва „докосва“ позата, успява да я заеме за няма и секунда и се отдръпва от нея, все едно се е опарил. Наистина чувството е такова, когато правиш Йога повърхностно. Не допускайте това! Тялото дава ясни сигнали, че не сте на правия път. Не е безопасно. Това, което ще помогне са основите на Хатха-Йога, бавно и осъзнато безупречно изпълнение на ръба на Вашето лично предизвикателство и комфорта. Как? Основен остава моментът на осъзнаване на собственото тяло или кои точно мускули да съкратим и кои точно да разгънем и то до каква степен, че да получим точната поза. За външния наблюдател е виден самият силует на тялото, картината на позата, а невидим и неизказан остава начина, по който постигаме асаната вътре в нас, в нашето съзнание. Как влизаме в поза и как излизаме? Първо правило: без болка. Второ правило: със специфично дишане. Трето правило: при правилна геометрия. Как работим с бавното йога издишване? Как умът води тялото към баланса? Само при такова осъзнато изпълнение имаме практика, която е здравословна и полезна, гарантирано безопасна за тялото. Единствено тя е базата, стъпвайки на която, Вие прекрачвате вододела между „начинаещи“ и „средно-напреднали“.
Класът е безплатен, но записването става с мейл на lotos4ever@gmail.com до изчерпване на местата. Лично моля всички, които ще присъстват да споделят това събитие. Часът е 17.00, датата е 24 ноември, мястото е прекрасната йога зала на AsanaDream, ул. Бяло море 8, 1527 Център, София, 1527 Sofia, Bulgaria.

Споделете

Абонирайте се