Повече информация

Обучение за Табата инструктори

Курс за инструктори Табата.

за провеждане на групови занимания по Табата в България и чужбина www.lotos4ever.com. Възможен е и онлайн вариант. Водеща: Гергана Василева. Теория: Гергана Василева, Даниела Димчева.

Какво е Табата?

Методът Табата, придобил огромна популярност, вече намери място в тренировките не само на фитнес маниаците, но и на силови трибойци, бойци от ММА (Mixed Martial Arts) и много други спортисти.

Какво казват учените или защо Табата, а не кардио-тренировка?

Учени от Университета Лавал в Квебек, Канада, са сравнили влиянието върху загубата на мазнини при две контролни групи от трениращи: първата група е осъществила ниско или средно-интензивна и продължителна кардио-тренировка, а втората, високо-интензивна, но за кратко време.

Веднага след тренировъчните сесии е установено, че първата група е изгорила приблизително 2 пъти повече калории в сравнение с високо-интензивната група. Но при втората група е наблюдаван 9 пъти по-голям ефект върху загубата на мазнини от всяка изгорена калория.

Как е възможно това?

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средно-интензивните тренировки приключва с края им, докато при високо-интензивното натоварване, изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия.

Учените си го обясняват с термина СТКК (след-тренировъчна консумация на кислород), но това, което ни интересува е, че метаболизмът остава завишен часове след края на високо-интензивната тренировка!

Методът Табата носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. (заедно със своите колеги от Националния Институт за Фитнес и Спорт в Токио) публикува документираните доказателства за огромния физиологичен ефект от високо-интензивното трениране.

Екипът им подлага на задълбочен анализ интервалната тренировка на няколко елитни японски кънкобегачи. След само 6 седмици тестове д-р Табата забелязва покачване от 28% на анаеробния и 14% на аеробния капацитет (т.нар.V02max) на участниците в експеримента.

Забележете, че този ефект е наблюдаван при атлети, т.е. при тренирани индивиди в отлична спортна форма, което означава, че при обикновените спортуващи процентът ще е още по-висок.

Изводите от тези, както и множество други проведени изследвания е, че 4-те минути Табата водят до по-голямо увеличаване на аеробния и на анаеробния капацитет на трениращите и изгарят много повече калории и мазнини, отколкото час ниско и средно-интензивна кардио дейност като бягане, велоергометър, подскоци, кростренажор…

Каква е схемата?

Методът Табата по своята същност е безкрайно прост и се състои от следното:

Максимално интензивна активност за 20 секунди;

Почивка от 10 секунди;

Повтаряме общо 8 пъти.

Изучавана теория:
тема 1.
Методика на Табата протокола, Аеробен и Анаеробен пулс, Максимално допустим и работен пулс.
тема 2:
Анатомия 1 (Опорно-двигателен апарат);
тема 3:
Анатомия 2 (Нервна и ендокринна системи);
тема 4:
Здравословно хранене.Съвременна диетология и проблеми като анорексия и булимия в развитите общества. Формула за изчисляване на Общата обмяна (необходимия брой калории за поддържане на тялото според изразходваната енергия).
Етикет на Табата инструктора, методи за задържане на интереса у практикуващите.
Заниманията са организирани в 4 присъствени дни, целодневно от 9 до 16 часа. Практиката и техниката на изпълнение заемат 3/4 от програмата. Получавате разработени 10 готови урока по Табата протокол. Бъдете готови да започнете сутринта и да продължите интензивна тренировка до обед. По време на почивките записвате готовите уроци. Следва обедна почивка заедно, гарнирана с работна дискусия, часове теория и отново тренировка. Продължителност от 9 до 16 часа. Онлайн обучението е индивидуално, така че провеждането става във взаимно удобно време за обучавания и преподавателя.

За записване е желателно да пишете на lotos4ever@gmail.com, от където ще получите анкетен лист. В него давате информация за здравословното си състояние, досегашната си практика във фитнес, аеробни или други спортни занимания. След одобрение ще получите банкови детайли и заплащането се счита за записване. При стартиране на курса се оформя документ за регистрация.

Цената е 450 лв. Възможно е разсрочено плащане. При записване на втори модул Денсфит заедно с Табата получавате втория модул на цена 290лв.

Бъдещият инструктор подготвя 30 минутен авторски урок, базиран на наученото по време на курса и писмена тема, която е свързана с изучаваната теория.

Какво представлява онлайн обучението?

Онлайн обучението е индивидуално и също така означава три неща:

Първо, материалът като теория и практика е абсолютно идентичен с този от присъствено обучение, получавате видеоуроци, учебници, схеми и диаграми онлайн. Практиките са видеоуроци и клипове.

Второ – има обратна връзка и изпитване след всяка взета тема теория. Това означава също дискусия върху материала и особено по все още спорни, интересни въпроси от теорията. Преподавателят Ви задава допълнителни въпроси върху материала, които да обмислите и подготвите за следващата среща.

Трето – има обратна връзка при техника на изпълнение, защото по електронен път подготвените от вас класове стават видими, проверяват се от преподавател и се дискутират с вас. Всяко движение, упражнение, техника на дишане, обяснение по време на урока, подготвен от вас, се обсъжда индивидуално с преподавател.

Онлайн обучението е поточно: след като се уточнят нещата, които са добре и тези които има още да се усъвършенстват, преподавателят Ви представя и дава насоки за следващата порция теория плюс практика. Пояснява най-важните неща и къде да фокусирате своето внимание. В следващите дни Вие работите по 3 часа на ден само-подготовка и подавате информация към преподавателя. Следва ново разглеждане и дискутиране и така до приключване на материала като теория и практика.

Не е задължително да идвате до София за практически и писмен изпит. Това също може да се осъществи по електронен път за онлайн обучение. За реда и организацията на провеждане моля прочетете меню Въпроси.

Дати онлайн обучение: индивидуални, зависят от взаимно свободните часове на обучавания и преподавателя за онлайн сесия в реално време.
Водещи: Гергана Василева, тренировки и теория.
Даниела Димчева, теория.
За водещата:
Гергана Василева е сертифицирана преподавателка по пилатес CYT200. Спортът винаги е бил важна част от живота й. Занимава се 8 години с художествена гимнастика, като междувременно участва и в класове по балет. От 4 години се занимава с пилатес и от 2 – с табата. Комбинацията от плавните и разтягащи движения в пилатеса и високата интензивност в табатата й помагат да поддържа формата и здравето си, което е много важно за нея. Работи като инструктор в студио „Сен Сиб“ и в спортен център „Инфорс БГ“. В момента е студентка и учи Кинезитерапия в Медицински университет – София. Знанията, придобити от тази специалност са много важни и полезни в спортните занимания. Благодарение на това тя провеждам тренировки с максимална ефективност и минимална възможност за травми.

Дати присъствено обучение: 01 декември 2019.

01 декември, неделя от 12 до 15 часа – теория (Анатомия 1, Опорно-двигателна система, Мускули антагонисти) и от 18 до 21

Табата тренировка, Аеробен пулс, Кардио тренировка;

07 декември, събота от 8 до 11 – Табата тренировка и от 14 до 17 – Анатомия 2, Нервна система;

08 декември , неделя от  от 12 до 15 – теория Съвременно здравословно хранене. Формулата за определяне на индивидуалната

Обща обмяна (количеството неодходими kcal килокалории на ден). Микроелементи и витамини, взаимодействието между тях. От 18 до 21 – Табата тренировка.

Тренировка: Гергана Василева, CPT200, Табата инструктор 200.

Теория: Даниела Димчева, CPT500.

Преподаватели: Даниела Димчева – CYT500, CPT500, Гергана Василева – CPT200.

Място присъствено обучение: София, ул. „Княз Борис I“ 177, зала Lion Sport.

Други стартови дати до края на 2019 година: няма.

Споделете

Абонирайте се