Инструктори Денсфит аеробика

Денсфит аеробика, само Аеробика или аеробните упражнения, наричани още кардио (от англ. cardio, което е съкратено от cardiovascular – сърдечносъдов), е комплекс от физически упражнения, които засилват кръвообращението и пулсовата честота, правят дишането учестено и дълбоко.  Наричат се аеробни, защото са свързани с насищане на кръвта с големи количества кислород поради усиленото дишане и кръвообращение, при което мазнините  в тялото се окисляват, или  „изгарят“. По време на тази тренировка пулсът е в границите на аеробния режим на работа на сърцето, който (за разлика от анаеробния) е безопасен и едновременно с това високо ефективен,  по отношение на подобряване функциите на сърцето и белите дробове. Аеробиката обикновено се изпълнява на фона на музика.

Тя тренира основните физически качества:  издръжливост, гъвкавост, сила и координация. Честото и нискоинтензивно  натоварване  по време на това занимание оформя и тонизира мускулите. Тази тренировка е ефикасна, както за краката и долната част на тялото,  така и за целия корпус и води до отслабване.

През 1960г. д-р Кенет Х. Купър въвежда тази тренировка, първоначално с цел укрепване и засилване на сърцето и белите дробове, като така прави първата стъпка в „аеробната” (кардио) тренировка в САЩ. Заглавието на публикуваната от него книга „Аеробика” в крайна сметка дава и името на тази тренировка, в която се изпълняват  ритмични и координирани движения с тялото на бърза музика.  По този начин танцът лесно и трайно навлиза в аеробиката като я прави не само ефективна, но и изключително приятна. Тя бързо става популярна и печели привърженици главно сред дамите.  С понятието „аеробика“ веднага свързваме имената на световно известните знаменитости като Джейн Фонда,  Джаки Соренсон,  Синди Крауфорд и др. , които създават и продават успешно милиони записи с тази тренировка. Аеробната гимнастика се превръща във високо доходна индустрия, която заема полагащото й се място в медийното пространство. Създават се безброй клубове и центрове не само в Щатите, но и по целия свят.

 И така от първоначалната цел на аеробиката  да развива сърдечно-съдовата издръжливост, тя се превръща  и в средство за изгаряне на телесните мазнини и оформяне на красиви мускули. Можем да обобщим, че аеробна тренировка и Денсфит аеробиката в това число повлиява  благотворно сърдечно-съдовата система, белите дробове, кръвообръщението, стройната фигура, психиката (удоволствието от танца)и общотото здравословно състояние на човека. Такива занимания позволяват да се постигне добра физическа кондиция и добро познаване на собственото си тяло.

Аеробиката се практикува за да замести (разшири) фитнес-тренировката, да се изгарят калории, да оформи и стегне тялото, да укрепи физическото здраве и да го поддържа.

Състои се от загрявка, кардио част и разпуксане. Тренировката включва още: упражнения на земя,  упражнения с леки гирички, упражнения за разтягане (стречинг). Всички те са залегнали в практическото обучение Денсфит аеробика на Lotos4ever.  Предлагаме и списък със задължително изучаваните  теоретични теми:

  1. Кардио-тренировка, анаеробна и аеробна пулсова честота. Изчисляване на възможните  граници на аеробния пулс според физически и други данни. Изчисляването на тези граници, при които  кардио-ефекта и изгарянето на мазните са най-оптимални;
  2. Опорно-двигателен апарат. Костна структура, ставни връзки. Предотвратяване на евентуални травми. Мускулна система и видове мускули. Определяне на мускулите като синергисти и антагонисти. Предотвратяване на преумора и евентуални травми. Действия, които да предприемем в тези случаи;
  3. Здравословно хранене. Основни видове храни според съвременното здравословно хранене. Взаимодействие на химични елементи и витамини в тялото. Тяхната роля за правилното функциониране на вътрешните органи и движенията на тялото;
  4. Етикет и морални качества на Аеробния инструктор. Разнообразяване на заниманията. Допълнителни средства като лента, гирички и топки.

Обучението завършва с разработването на една от изучаваните теоретични теми писмено и практически изпит, който е авторски урок в рамките на 30 минути, замислен и поднесен от бъдещия ИСПА инструктор по Денсфит аеробика. Урокът трябва да има съставни части: загряване, аеробен танц, състоящ се от лесна хореография, която практикуващите могат веднага да възпроизведат, упражнения на земя (корем, гръб, ханш, стречинг, евентуално гирички или други допълнителни материали). Изпитваният демонстрира свобода на изпълнение и точна демонстрация на тренировката, умения да я поднесе като визия и обяснения.

Обучението се провежда в два поредни дни присъствено и целодневно. Практиката и техниката на изпълнение заемат 3/4 от програмата.  Получавате разработени 10 готови хореографии по Денс фит аеробика. Бъдете готови да започнете сутринта и да продължите интензивна тренировка до обед. По време на почивките записвате готовите уроци. Следва обедна почивка заедно, гарнирана с работна дискусия, часове теория и отново тренировка. Продължителност от 9 часа до 18 часа. Онлайн обучението е индивидуално, така че провеждането става във взаимно удобно време за обучавания и преподавателя. Онлайн вариант е индивидуален, така че, там е въпрос на уточняване на взаимно свободното време на преподавател и курсист.

Записването става след кратко интервю на 0888922075 или lotos4ever@gmail.com, в което кандидатът устно дава информация за здравословното си състояние, досегашната си практика в аеробиката, танца или друг масов спорт и/или фитнес.При старт на курса тези данни се документират в регистрацията. След одобрение следва плащане, което се счита за записване.

Стартови дати  след 23.03.2019 и до края на 2019: 19 май, 21 юли, 28 септември и 23 ноември.

 Цената е 450лв.  Възможно е разсрочено плащане. При записване на втори модул Табата заедно с Денсфит аеробика получавате втория модул на цена 290 лв.

Какво представлява онлайн обучението?

Онлайн обучението е индивидуално и също така означава три неща:

Първо, материалът като теория и практика е абсолютно идентичен с този от присъствено обучение, получавате видеоуроци, учебници, схеми и диаграми онлайн. Практиките са видеоуроци и клипове.

Второ – има обратна връзка и изпитване след всяка взета тема теория. Това означава също дискусия върху материала и особено по все още спорни, интересни въпроси от теорията. Преподавателят Ви задава допълнителни въпроси върху материала, които да обмислите и подготвите за следващата среща.

Трето – има обратна връзка при техника на изпълнение, защото по електронен път подготвените от вас класове стават видими, проверяват се от преподавател и се дискутират с вас. Всяко движение, хореография, упражнение,  обяснение по време на урока, подготвен от вас, се обсъжда индивидуално с преподавател.

Онлайн обучението е поточно: след като се уточнят нещата, които са добре и тези които има още да се усъвършенстват, преподавателят Ви представя и дава насоки за следващата порция теория плюс практика. Пояснява най-важните неща и къде да фокусирате своето внимание. В следващите дни Вие работите по 3 часа на ден само-подготовка и подавате информация към преподавателя. Следва ново разглеждане и дискутиране и така до приключване на материала като теория и практика.

Не е задължително да идвате до София за практически и писмен изпит. Това също може да се осъществи по електронен път за онлайн обучение. За реда и организацията на провеждане моля прочетете меню Въпроси.

Дати онлайн обучение: индивидуални, зависят от взаимно  свободните часове на обучавания и преподавателя за онлайн сесия в реално време.

Дати присъствено обучение: 05 октомври 2019.

Място присъствено обучение (студиото се избира измежду трите, посочени в Контакти, една седмица преди старта).