За преподаватели10 навика от еждневието

10 навика от еждневието

Нашите бъбреци са жизненоважни за правилното функциониране на цялото тяло. Те са отговорни за отстраняването на токсините от кръвта и филтрирането на отпадъчните  продукти чрез  уриниране. Освен това,  те отстраняват излишната вода от тяло ни, поддържат  нивата на минералите балансирани.  Също така произвеждат хормони, регулират кръвното  налягане и участват в производството на червени кръвни клетки.

Ето защо трябва да се грижим добре за тях и да им дадем възможност да изпълняват задачите си на оптимално ниво. Ако това не се случи, рискуваме да се сблъскаме с бъбречна недостатъчност и сериозни здравословни  проблеми. Ако имате някой от следните симптоми: сърбеж в кожата, постоянно чувство на студ, замаяност, промени в цвета и количеството на урината, повръщане, лош дъх, хронична умора, анемия, затруднения в дишане, трябва да се консултирате с Вашия  лекар и да проверите дали бъбреците функционират правилно. Може да се наложи да промените някои навици, за да запазите здравето си.

Но какви са навиците, които увреждат здравето на нашите бъбреци? Има много неща, които правим непреднамерено, но те  вредят на здравето ни.  Тук са първите 10 неща, които трябва да избягваме, ако искаме да имате здрави бъбреци:

Ниска консумация  на вода

 Водата е жизненоважна, защото разрежда кръвта ви, липсата на вода в тялото Ви води до концентрирана кръв, което означава, че няма да има достатъчно кръв, за да могат бъбреците ви да работят на оптимално ниво.

Лекарите препоръчват 10-12 чаши вода на ден минимум. Това количество е необходимо за поддържане на здравето на бъбреците и за функционирането на целия ви организъм.

Твърде дълго чакане преди уриниране

Това е много често срещана грешка, която всички правим, но може да има опустошителни ефекти върху бъбреците ви. Не изпразването на пикочния мехур във времето причинява задържане на урина, което позволява на бактериите да се размножават и да доведат до инфекции на пикочните пътища или бъбречни инфекции. Този навик може също да доведе до инконтиненция и бъбречна недостатъчност, така че когато се чувствате подтик да уринирате, не го отлагайте, слушайте пикочния мехур и отидете!

Консумиране на твърде много сол

 Прекомерното количество сол може да увреди бъбреците, защото 95% от натрий, който влиза в тялото ни, преминава през бъбреците. Твърде много сол ще накара бъбреците да работят по-усилено, за да премахнат допълнително, което ги кара да не могат да изпълняват правилно другите си функции. Това може да доведе до задържане на вода, което от своя страна може да доведе до хипертония и бъбречна недостатъчност, най-малкото неприятно подуване.

Имайте предвид приема на сол и го консумирайте максимум 5 грама на ден (по-малко от една чаена лъжичка). Всяко количество по-високо от това може да доведе до бъбречни проблеми.

Диета, богата на протеини

Протеините също могат да бъдат проблематични за бъбреците, така че диета, твърде богата на протеини, не се препоръчва. Ако искате да поддържате бъбреците, количеството на храната, с високо съдържание на протеини, е добре да бъде ограничено. Защо протеините имат отрицателен ефект върху бъбреците?  Високо количество протеини може да увеличи хиперфилтрацията и гломерулното налягане, като добави прекомерно натоварване на бъбреците и повишен риск от проблеми.

За тези, които вече страдат от проблеми с бъбреците, препоръчваме те изцяло да спрат консумацията на червено месо!

Редовна употреба на аналгетици

Ние сме свикнали да приемаме болкоуспокояващи и аналгетици редовно, когато се чувстваме, че болката е прекалено голяма, за да се справим. Свикнали сме и да „предотвратяваме“ евентуално  възпаление с тях. Въпреки това, този навик може да причини поражения върху бъбреците и трябва да бъде елиминиран. Изследванията показват, че прекомерната употреба на аналгетици може да повлияе на функцията на бъбреците и да ограничи притока на кръв към тях. Дългосрочното използване на аналгетици води до хронични бъбречни заболявания или остри бъбречни увреждания.

Пациентите, които страдат от намалена бъбречна функция, се съветват да посещават лекар, когато се налага да приемат болкоуспокояващи, защото в противен случай могат да повредят бъбреците още повече.

 Прекалено много алкохол

Прекаленото използване на алкохол е лошо за цялото ви тяло, но вредно е увреждането на бъбреците и черния дроб. Алкохолът е токсин, който увеличава стреса на тези жизненоважни органи, така че трябва да го консумирате умерено.

Прекомерната консумация на алкохол ще доведе до по-продължително престояване на пикочната киселина в бъбречните тубули, което може да доведе до туморна обструкция и да увеличи риска от бъбречна недостатъчност. Известно е също, че алкохолът причинява дехидратация, която може да попречи на нормалната функция на бъбреците. Всичко над препоръчителната дневна доза, което е 2 напитки за мъже и 1 напитка за жени и възрастни, може да бъде вредно за здравето.

Пушене

Тютюнопушенето е един от най-лошите навици за цялостното ви здраве, а не само за бъбреците, и всички сме добре запознати с него. Много проучвания показват, че има пряка връзка между тютюнопушенето и бъбречното заболяване. Американската асоциация на пациентите с бъбречни заболявания казва, че тютюнопушенето е водеща причина за появата на бъбречно заболяване в краен стадий.

Тютюнопушенето може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, намаляване на кръвния поток и стесняване на кръвоносните съдове Най-доброто, което можете да направите за цялото си тяло, е незабавното спиране на пушенето!

Недостатъчен сън

Значението на добрия сън се подценява от мнозина, но липсата му може да доведе до редица здравословни проблеми. Нашият натоварен начин на живот често не ни позволява да спим поне 7-8 часа на нощ, но този навик е изключително здравословен. Когато сънуваме нашите тъкани се възстановяват и обновяват, така че ако не спим достатъчно, няма да има достатъчно време за този процес, което да доведе до увредени органи, включително бъбреците.

Твърде много кофеин

Ако пиете прекалено много кафе или кофеинови напитки, увеличавате шансовете си за хипертония и оказвате натиск върху бъбреците. Продължителната прекомерна консумация на кофеин може да доведе до увреждане на бъбреците. Според проучването, направено от Kidney International през 2002 г., консумацията на кофеин е пряко свързана с бъбречните камъни.

Умерената консумация на кофеин няма да предизвика проблеми с бъбреците, 2-3 чаши кафе или чай е добре, но не забравяйте да не пиете твърде много, ако искате да имате здрави бъбреци.

Умаловажаване на често срещаните инфекции

Ако пренебрегвате настинката, възпалението на сливиците, ринита, честия фарингит, грипа или други леки инфекции, поставяте бъбреците в риск.  Ако инфекцията е оставена нелекувана, вирусът или бактериите, могат да причинят увреждане на бъбреците. Така че не забравяйте да лекувате всяка инфекция, дори и да е  лека,  правилно и своевременно. Вземете предписаната терапия и почивка, за да презаредите тялото си.

Автор: Георги Сердиев,  CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com