Събития

 

Плацебо или Ноцебо?

Нашето съзнание е един от най-мощните фактори, които влияят върху нашето здраве. Този факт е известен на науката от преди повече от 100 години, описан е като „плацебо ефекта“. Пример: Взимаме предписания сироп и се чувстваме добре,  независимо, че той е съставен от съвсем безвредна субстанция, например чиста вода. Питаме се, тогава какво всъщност ни излекува? Не е водата от сиропа. Това, което ни излекува е нашето съзнание, което вярва в лечебния процес. Това е лекуващия елемент. Обратното се нарича Ноцебо ефект и е последица от негативните мисли. Негативните мисли са също толкова мощни, колкото и позитивните, но в обратна посока. Такова мислене може да предизвика всяка една болест или влошаване на здравето. Изводът е, че здравето се контролира не изцяло от гените, но също така и от съзнанието. Йога е един от най-ефективните методи за развиване на позитивно мислене и концентрация, които да контролират физическото и психическото здраве, мускулната и костната система. Биохимичните съединения, създадени в мозъка на практикуващия ни предпазват от болести, преждевременно износване  или дисфункции  на системите на човешкото тяло. Контролирането на мислите чрез упражняване следва същия механизъм на действие, присъщ за тези, които получават спонтанни ремисии дори при тежки заболявания.

автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

“Духовното здраве е най-важната основа за здравето на тялото”(Агни-Йога, Аум,п.57)

“Ако човек иска да бъде здрав, то отначало трябва да бъде попитан,дали е готов да се отърве от причините за болестта.И едва тогава може да му се помогне „  Хипократ

“Значи, дори против  чисто физическите болести трябва да се търси причината в качеството на мисленето”. (Агни-Йога, Сърце, #303)

 Днес  медицината  признава, че поне 75% от всички болести са психосоматични, т.е. имат както физически, така и емоционални или ментални причини. Винаги е имало хора, които са се старали да намерят във всички болести и болестни състояния метафизична съставяща компонента, т.е. фактори, които действат извън границите на физическото ниво.   Когато нашето тяло започне да ни говори с езика на болестите, болестните състояния и подобни физически проблеми, то иска ние да осъзнаем и да променим своя начин на мислене или действия. Страдайки, то ни казва, че ние сме достигнали до своята физическа, емоционална или ментална граница, че е необходимо да се избавим от разрушителните вътрешни убеждения и вярвания.

     Всяка болест е подарък и възможност да бъде възстановено равновесието на душата. Причината на болестта трябва да се търси не във физическото тяло, тъй като неговото значение само по себе си не е толкова голямо. Животът, който е в него идва от душата, от духа. Физическото тяло само отразява това, което става в душата на човека. Всяка болест показва само, че тялото се опитва да възстанови равновесието, тъй като неговото естествено състояние е здравето.

     Нека да се опитаме да изясним как мислите на човека могат да оказват влияние върху неговото здраве.

     Учебен курс по физика.

Всичко се състои от молекули и атоми.  При разпадане на атома се отделя огромно количество енергия – атомна енергия. Т.е. материята изчезва и се образува голямо количество енергия. Значи, в основата на материята лежи Енергия. И всеки обект на нашия физически свят се състои от атоми и молекули. Нашето физическо тяло се състои от атоми и молекули. В основата на атома е Енергията. Извод – в основата на нашето тяло стои енергията (сумарният енергиен потенциал) на всички атоми, които изграждат нашето тяло. Щом съществува реален енергиен потенциал на тялото, той трябва да има реално отражение във физическия свят. И това е аурата на човека.

     Циркулирането на енергията в аурата на човека става по определени закони. Съществуват точки на разпределение, чрез които става снабдяване на тялото с енергия.

     Тези точки се наричат чакри; основите чакри, които снабдяват всичките органи на тялото с енергия са седем. Всички органи се снабдяват с енергия в зависимост от близостта си до определена чакра. Осъществява се и допълнителен обмен на енергия по меридианите (акупунктура, иглофлексотерапия).

     Ако в основата на тялото е енергията, то трябва да има нещо, което да управлява тази енергия и това нещо е  Информацията, която в дадения конкретен случай е Мисълта.

     “В началото бе Словото…”

     Мисълта като информационно начало е способна да изменя течението, направлението и формирането на потоците от енергии.

     Мисълта формира световъзприятието.

     Всяка секунда от Космоса в човека постъпва Енергия във вид на постоянен непрекъснат поток. Постъпвайки в системата от чакри на човека, чрез меридианите, енергията се разпространява по органите и системите, осигурявайки жизнените им функции. Съзнанието на човека е като филтър, през който енергията минава в чакрите. Ако съзнанието е ясно, чисто, енергията прониква безпрепятствено в чакрата без да се изкривява. Ако съзнанието на човек по някакви причини е изкривено, замъглено, замърсено (не съответства на Реалността), потокът на Енергията се изкривява и постъпва в чакрата неравномерно, в изменен обем. И в зависимост от неравномерността, в коя чакра има недостатък на енергия , се получават и съответните нарушения в органите, които тази чакра снабдява с енергия, функционирането на органа се нарушава.

      Какво представлява ясното, чистото съзнание?

    Ако човек вземе чисто прозрачно стъкълце и гледа през него, той вижда обекти, цветове и багри, които съответстват на действителността. Ако вземе червено стъкло, всичките обекти, които се виждат през него, ще са червени. Ако вземе криво стъкло, всички обекти, които се виждат през него, ще бъдат с изменени пропорции и размери. Т.е. съзнанието на човека е призмата (стъкълцето), през което той гледа света. И ако световъзприемането на човека му позволява да види света такъв какъвто Е в действителност, да вижда Реалността на този свят, то обменът на енергия не е нарушен. Стъкълцето–съзнание е чисто и енергиите, които минават през това съзнание не се изкривяват, работата на чакрите не е нарушена и Човек е здрав.

     Ако човек възприема света не такъв какъвто е в действителност, а го възприема от позицията на измислени (илюзорни) идеи, догми и стереотипи, неговото стъкълце–съзнание внася изкривяване според обема на илюзорните мисли. 

   Здрав човек е този, в основата на световъзприемането на когото лежи Реалното, Обективно виждане на Света.

     Децата се раждат здрави – с чисто съзнание.

По ДилянаДелевапост

Благодарността е най-здравословната от всички човешки емоции. Колкото повече се изразява благодарност за това, което притежаваш, толкова по-вероятно е в бъдеще да се увеличи това, за което да благодариш.“ – Зиг Зиглър

Благодарността е изключително мощен източник на позитивна енергия. Всеки от нас знае, че в живота няма нищо случайно и Вселената откликва на нашите мисли, думи и действия. Следователно това, което излъчваш, това и ще получиш като отговор. Казано по друг начин: „Каквото повикало, такова се обадило.“

Ако не си благодарен за това, което имаш, то ти бива отнето. Простичък закон. Следователно, за да работи и формулата за щастие, неизменна част от нея е да оценяваме стойността на това, което притежаваме и да сме признателни. Хората, които не изпитват благодарност, в повечето случаи подхранват своето его и поради тази причина са нещастни.

Когато в сърцата ни отсъства благодарността, там се настанява трайно завистта. Вторачваме се във всичко, което другите притежават, без да си даваме ясна сметка за цената, която тези хора са платили, за да притежават всичко това. А това е много порочен кръг. Защото бидейки неблагодарни за това, което вече притежаваме, каквото и да получим няма да ни е достатъчно.

Всеки от нас има за какво да изрече „Благодаря!“ на Бог, Вселената, всеки има своята вяра и разбирания. Има толкова много неща, хора, събития, дарби, които притежаваме, за които можем да сме благодарни. Можем всеки ден да отделяме части от минутата, за да изкажем своята признателност. И всекидневно можем да намираме нови и нови неща, за които да изпълваме сърцето си с това светло чувство.

Проявлението (излъчването) на благодарност е установяване на пряка връзка с Вселената (Бог), благодарение на които се случва всичко около и в нас. Когато благодарите, благото ви се връща.

„Често хората ме питат как успявам да бъда щастлив, въпреки че съм без ръце и без крака. Отговарям им набързо, че имам избор. Мога да бъда ядосан, защото нямам крайници или мога да бъда благодарен, че имам воля и цел. Аз избрах благодарността.“ – Ник Вуйчич

Животът е прекрасен. Сутрин можете да се събудите и да сте щастливи, защото е нов ден, изпълнен с нови предизвикателства и изживявания! Практикувайте признателност! Убедете се сами в силата на благодарността. Благодаря!

Автор: Даринка Янева

Тайните на японските жени, които изглеждат толкова стройни и млади

Япония е една от най-красивите страни в света, надарена  с толкова много природни чудеса и красоти.  Има всичко: дълга и богата история и култура, вкусна кухня,  приказно зелени планини, синьо море и …..  много повече.

Японският народ е известен като един от най-здравите на планетата,  благословен  с голям брой дълголетници и всеки бил искал да узнае на какво се дължи това. Освен това Япония е известна с красивите си стройни дами, за които сякаш времето  е спряло. На какво се дължи това?

Ферментирали храни са тези , които са били обработени с лакто- ферментация. По време на този процес се създават млечна киселина, омега-3 мастни киселини, ензими, пробиотици и витамин В и всички хранителни вещества остават непокътнати. Японците консумират много такава храна като темпе, кефир, кисело зеле, кимчи, мисо и комбуча. Ферментиралите храни са много добри , защото премахват вредните тежки метали от организма, подпомагат храносмилането и стимулират загубата на тегло.

Зеленият чай е част от японската традиция. Изключително популярен в Япония е зеления чай мача. Този чай винаги се използва за чайните церемонии. Зеленият чай е много полезен, защото е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и забавят процеса Зеленият чай е част от японската традиция. Изключително популярен в Япония е зеления чай мача. Този чай винаги се използва за чайните церемонии. Зеленият чай е много полезен, защото е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и забавят процеса на стареене. Този чай също е много добър за намаляване на рисковете от сърдечни проблеми  и рак. Отличен е и за отслабване. на стареене. Този чай също е много добър за намаляване на рисковете от сърдечни проблеми  и рак. Отличен е и за отслабване.

Морските дарове и рибата са част от ежедневната  диета при японците. Най-популярни са сьомгата, скаридите, рибата тон и скумрията. Те са съставени от висококачествени протеини и омега-3 мастни киселини. Необходими са за правилното функциониране на мозъка, сърцето и другите вътрешни органи.

Омега-3 мастните киселини са полезни поради много различни причини. Те стимулират елиминирането на  мазнина в областта на корема, намаляват възпаленията, подобряват  кожни заболявания като акне , меланом, атопичен дерматит и псориазис и са полезни за правилното функциониране на нервната система.

Японците сервират храната на  малки порции така, че  преяждането е невъзможно. Имат строги правила, когато става дума за хранене: винаги използват пресни храни и винаги гарнират храната, за да покажат естествения й вкус.

Яденето  „на крак“ е нещо, което японката няма да направи. За тях това се смята за нечестно и никога няма да видите японци  да се хранят на път. Бавното ядене гарантира добро храносмилане и е гаранция , че няма да  преядете.

За японския народ храната е свещена.

Не само съставките й са здравословни,  но и начинът на приготвяне. В Япония предпочитат сурова храна,  печена или приготвена на пара.  Така се запазват всички хранителни вещества и вкуса на храната. Сиренето е  от соя и никога не използват големи количества масло.

Една от  тайните на японските жени, когато става дума за финната им фигура е,  че те рядко консумират  сладкиши и десерти със захар. Предпочитат пресни плодове и слабо подсладен кефир

За японския народ,  и за мъжете и  за жените, ходенето се счита за ритуал и те обичат да го правят.  Разходката пеша намалява стреса, подобрява  настроението, зарежда  с енергия. Също така  подобрява сърдечно-съдовото здраве .  Колоезденето е също така много популярно във всяка една възраст.

Бойните изкуства  като карате, джудо и айкидо са традиционни за Япония. Те подобряват общото здравословни състояние,  мускулната  сила и гъвкавост, сърдечно-съдовата система.

Японците наричат топлата изворна баня "onsen".  Топлите извори са характерни за тяхната територия.  Горещите извори са много лечебни, защото водата съдържа  минерали полезни за кожата и здравето  като силициев диоксид, магнезий, калций и ниацин . Такава баня подобрява качеството на съня и намалява стреса.

Обичаме ли собственото тяло

В общество, в което непрекъснато се сравняваме с другите и участваме постоянно в състезания помежду си, образът на собственото ни  тяло  може да пострада. Да се ??приучим отново да обичаме тялото си може да се окаже труден процес, но никога не е твърде късно да променим възгледите си и да бъдем горди с това, което сме, да обичаме себе си и тялото си заедно с неговите недостатъци такова,  каквото е.  Много е важно да се концентрираме върху позитивността на тялото. В момента, в който сме в състояние да преформулираме начина, по който се вглеждаме в тялото си ще се почувстваме комфортно в собствената си кожа, ще сме щастливи да бъдем себе си . Ето четири начина, по които можем да преоткрием   обичта си към собственото тяло.

Обичай първо себе си

 Обичаме себе си най-вече за това, че ни има, за това, че сме имали уникалния шанс да бъдем тук сега. Обичаме се заради това, което сте в този момент.  Всеки път, когато погледнем в огледалото, харесваме и се  усмихваме на това, което виждаме там, поради най-простата възможна причина: това е нашето тяло, храмът, който обитава нашата душа или това, което наричаме нашата личност.  Тогава, когато сме способни да видим  съвършенството в нашите така наречени "несъвършенства", ние сме  в мир със себе си.  Тогава, когато дори с магическа пръчка (да не говорим за скъпи инвазивни намеси) не бихме  заменили собствените форми и черти  с „перфектните“ физически форми на някой  друг ,  и само тогава може да кажем:  Обичам себе си, за това, което съм.  Дарете си уважението и грижите, които заслужавате и ще откриете, че навиците, необходими за физическа трансформация, ще се развият естествено.

Фокусирайте се върху здравето си

 Как? Да се опитаме все по- малко да се вглеждаме върху "идеалните" изображения на тялото в медиите и да отделяме  все повече време, за да разберем  какво ни кара да се чувстваме здрави и щастливи. Избираме за  тялото си с храни, които ни карат да се чувствате най-добре и намираме  режим  и упражнения , добри за нас. Правим всичко това, част от ежедневните си ритуали. Чувстваме се щастливи да го правим. Правим го като дар за себе си, а не за това как изглеждаме. Това става нашия начин на живот.

Отнасяйте се с уважение

Самоувереността е непродуктивна. Вместо това, да си подарим  уважението, което заслужаваме, като се  освободим от отрицателните  мисли и превърнем  положителните  ежедневни утвърждения в наша рутина. Можем дори да направим такива упражнения: първо си казваме наум положителното утвърждение многократко, а когато сме сами и в уединение бихме могли да го произнасяме многократно гласно.  В Йога тази ментална практика се нарича санкалпа. Целта е да  тренираме (разбира се, че не само тялото се поддава на тренировки, а също така и ума и начина на мислене) процеса на мислене за да бъде той позитивен. Така  ще се почувстваме  мотивирани, енергични  и щастливи.

И отново да сме позитивни

Не допускаме  да бъдете обсебени от "идеалното тяло".  Не забравяме, че това е медийна и рекламна формулировка, създадена  за целите на търговията в консуматорското общество.  „Идеалното тяло“ не съществува, защото всяко тяло е идеално. Фокусираме се върху  ползите и доброто, които  тялото ни носи всеки ден. Насочваме мислите върху съвършенството и сложността на отделните системи на тялото и тяхната работа като единна съвършена система. Няма значение дали все още можем или не можем  да влезем  в някоя  рокля или модни джинси, съсредоточете се върху това, което върви добре и правилно в тялото и това ще ви мотивира да направите още в тази насока.

Автор: Даниела Димчева ISPA CYT500

Трябва ли "трябва"?

как използването на една дума влияе върху нашето  тяло, ум и душевност ...

Всеки един от нас е получавал съвет "трябва да ..."  от квалифициран или неквалифициран експерт.  Въпреки че, много от хората , които го казват имат всъщност най-добри  намерения, истината е,  че твърдението започващо с „трябва да …“ е натоварено с преценки, его, привързаност и упражняване на контрол.

„Мисля, че картината ще седи прекрасно в дневната. „

„ Трябва да поставиш тази картина в дневната.“

Прочетете отново тези две изречения. Тълкувате ли тези твърдения по различен начин? Можете ли да почувствате разликата? Първото изречение е предложение, мнение, личен изглед. Второто изречение е команда, изявление, направено с малко власт, предложение, което предполага, че има правилен и неправилен начин. Много хора може да не са наясно с тежестта на думата „трябва“ или "трябва да" , но предават  лично вярване на някой друг или ситуация.

Лицето, което използва често „трябва да“ упражнява контрол, власт и привързаност. Ако попаднете в тази категория, просто помислете за момент:  опитвате ли се да контролирате ситуацията или това Ваше предложение се основава на личните Ви преживявания? Когато изразявате мнението си по този начин и получателят не го приема, как реагирате? Смятате ли, че човекът прави лошо решение? Вземате ли го лично?

Човекът,  често чува „трябва да“, получава предложения от егото на друг човек, от неговия опит и  привързаността му.  Възможно е понякога той да приеме тези изявления "трябва", но има и моменти, когато просто иска да отхвърлите идеите на някой друг, без да е ясно защо. Това е така, защото твърденията, започващи с  "трябва  да“ са натоварени с преценка и очакване.  Идеите идват от чуждия опит, не от собствения. Това е лоша услуга за тези, които  непрекъснато следват  изявленията на други "трябва" и "трябва да".  Всеки има право осъзнато да контролира  живота си и  е достатъчно упълномощен  да знае  кога иска  да направите нещо и кога не. Вие искате да направите нещо, защото това е истината, а не защото някой друг го казва, че трябва да го направите по определен начин.

Влиянието, което изявленията "трябва да"  имат върху вашето мислене, самоуважение и самоувереност, може да бъде тежко. Колкото повече слушате другите, толкова по-малко слушате и се доверявате на себе си. Това не е благоприятно за осъществяването  на пълноценен и щастлив  живот. Особено защото всички тези "трябва да" могат да окажат по-голямо въздействие върху ума и тялото ви, отколкото си мислите.

Как "трябва да"  влияе върху  тялото?

 Казват, че тежестта на света се носи върху раменете. Изявленията "трябва", които чуваме постоянно, могат да се проявят в тялото, като създават напрежение и стягане в раменете.

Когато не знаем отговора  или не сме сигурни за нещо, имаме склонност да вдигаме рамене. Ние свиваме рамене като знак на безразличие или понякога като знак за поражение.  Така чисто психични изживявания се трансформират във физически като мускулно напрежение и възли в раменете.

Йога би могла да свали тежестта от плещите.

Практиката на йога свързва нашите умове и тела, защото в много случаи има несъответствие между тях.  Позите от  йога ще разкрият информация за тялото ви, за която може би не сте знаели преди, например там, където чувствате дърпане и стягане  се е насъбрало  мускулно напрежение или  болка  в някоя от ставите.

Физическата йога представлява помощ за облекчаване на напрежението и облекчаване на скованост в ставите. Ето пет общи йога пози, които можете да включите в рутината си, за да отворите раменете и да премахнете схващане и болка:  поза  Орел, Поза Кравешка глава, поза Шавасана, поза Риба.

Дихателните упражнения, наречени Пранаяма помагат при тревожност. Ако страдате от безпокойство или имате проблеми при вземането на решения, може да сте някой, който разчита на мнението  на другите.

Медитацията е част от практиката на йога, която често се прескача или неглижира, но е същността на учението  Йога.

Има безброй предимства на  йога практика. Самосъзнаването е една от първите, които хората забелязват. Йога работи, за да успокои ума, което създава пространство и време за нашата вътрешна истина, за нашето интуитивно знание.  Някои от най-големите предимства на йога практика са подобрено здраве, силна самостоятелност и по-голямо самоуправление. Упълномощаването на себе си води до вътрешно познаване на това, което трябва да направите,  премахва от плещите ви задължението да вършите това, което трябва да направите според  другите.

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

5 основни качества на ума, които развиваме чрез Йога

За тази статия бях вдъхновена от моята ученичка Кремена, която в момента изучава Баланс на чакрите като част от своята 200-часова програма за преподавател . Тя ме попита как най-добре да отговори на въпроса на своя съпруг, който гласи така “Как така изпълнявайки определени физически упражнения (асани) бихме могли  да влияем върху качествата на ума и характера?“. Реших, че обяснението „психосоматична зависимост“ (връзка между тялото и душата) , с което биха се оправдали медиците не е напълно достатъчно…

От векове Йога е един доказан начин за самореализация и благополучие. И докато понятието за самореализация  всеки тълкува по собствен начин ,то концепцията за благополучие е доста ясна: тя предполага физическо и психическо здраве като основа за просперитет.  

Повечето хора лесно разбират, че йога е добра за телата им. Следователно, йога непрекъснато става все по-популярна с  това си свойство и ние сме свидетели как постоянно се „роят“ снимките на красиви и здрави тела в йога пози по нета.

И все пак, когато работим върху тялото си по много специфичния йога начин, ние едновременно с това работим и върху съзнанието си, тренирайки някои от основните житейски умения, които не само ни помагат да оцелеем в съвременния свят, но и да сме успешни в него! Така Йога ни помага в нашата самореализация.

Що се отнася до основните житейски умения, които можете да тренирате с йога, нямам предвид способността да балансираме на глава в Ширшасана  или да хванем палеца на стъпалото. Искам да кажа житейски умения в смисъл на качества на ума, които са ни необходими  в ежедневието, независимо от Вашата вече утвърдена ценностна система, от това, с какво се занимавате за да обезпечите себе и семейството си  или в какво вярвате.

И така, кои са тези 5 основни качества на ума?

• Фокус

• Самоконтрол

• Търпение

• Психическа гъвкавост

• Преодоляване на стреса

 

По време на моята 19-годишна практика като Йога преподавателка ISPA CYT500 имах възможността на наблюдавам изграждането на тези качeства  у моите ученици.  Разбира се, че се надявам с тази статия да вдъхновя читателите към практикуване на Йога, към съзнателно изграждане на здраво тяло и основни житейски умения, които да им помогнат в пътя на самореализация и благополучие. А сега да ги опишем всяко едно по отделно:

1.      Фокусът е способността да насочваме потока на мисли към определен обект или цел. В йога ние използваме нашето дишане като основен фокус. Постоянното фокусиране върху дихателния процес ни  помага да осъзнаем  непрекъснато променящите се умствени и физически преживявания на тялото.  Помага ни да осъзнаем  момента „сега“.

С времето и практиката способността ни да се съсредоточаваме  става все по-силна и оказва  положителен ефект върху живота ни. Способността за непрекъснато избиране на една област на фокус сред много други стимули,  директно определя способността ни да учим,  да изпълняваме качествено задачи и да имаме задоволителен опит в живота;

2. Търпението е способността да чакате с толерантност. В йога подобряваме търпението си, като наблягаме на процеса, а не на целта. Ние изпълняваме нашите пози и други практики, без да очакваме незабавна обратна връзка или постижение.

Тъй като освобождаваме съзнанието от необходимостта за постигане на цели, можем да се радваме на самия опит. Това ни помага да толерираме забавянето на удовлетворението, което ни позволява да поддържаме баланс;

3. Самоконтролът е способността да възпрепятстваме импулси, несъзнателни реакции или лоши навици. В йога се научаваме за самоконтрол, като осъзнаваме нашите физически и психически модели, приемаме ги като част от нас и после ги променяме чрез положени  усилия.

Колкото повече се стремим към създаване на положителна промяна и потискане на негативните тенденции, толкова повече придобиваме умения за самоконтрол. Парадоксално е, в йога се опитваме да се освободим от самоналожените  „свивания“  на нашия ум, които някои наричат „рутина“, други ги определят като „външни обуславяния“ или влияния на културната среда  като се учим как да контролираме съзнанието;

4. Психическата гъвкавост е способността да се адаптирате бързо в светлината на нова информация и обстоятелства. По време на практика, получаваме постоянен поток от променяща се информация: от нашите тела, умове, репликите на  учителите или други практикуващи около нас. Въз основа на тази обратна връзка често трябва да коригираме физическото ни поведение или психическо състояние. Тази способност да се променяме в светлината на обстоятелствата увеличава умствената ни гъвкавост и в крайна сметка това важно качество на ума „гъвкавост“ се придвижва от постелката към нашето съзнание.

Психическата гъвкавост ни позволява непрекъснато да продължаваме да учим и да растем: това ни помага да вземаме по-добри решения, да измисляме нови стратегии и да оставим нещата, които не са ни необходими. Неподходящите връзки също;

5. Управлението на стреса е способността ни да се справяме с изискванията на ежедневието. В йога се оказваме под евентуално стресиращи обстоятелства, като например изучаване на нови и предизвикателни пози, които ни карат да се изправим пред нашите страхове и умствени бариери. Научаваме се да управляваме тези стресови ситуации, като прилагаме непрекъснати усилия въпреки възприеманите трудности.

Чрез постоянна практика се учим да освобождаваме тревогите си, като ставаме все по-добри в изискванията на позата или дадените обстоятелства. Тъй като успяваме въпреки трудностите, ние увеличаваме увереността в себе си,  научаваме се да обичаме и да търсим предизвикателства  и в бъдеще.

автор: Даниела Димева ISPA CYT500

Различни стилове Йога

Решението да навлезеш в света на йога може да се окаже доста объркващо преживяване. Наистина ли има толкова много видове йога и каква точно е разликата между Anusara и Ashtanga?

Е, в тази статия ще се опитаме да обясним какво представляват отделните и няй-популярни видове йога, като ви препоръчваме да опитате няколко различни вкъщи, за да изберете най-подходящия за вашето темпо и себеусещане в момента.

Анусара

Анусара йога е сравнително нов стил йога. Разработена е от американецът Джон Френд през 1997 година и следва вярването, че във всеки от нас се крие богинята Anusara. Този стил цели чрез физическите практики в йога да помогне на човек да отвори сърцето си, съзнанието си и да позволи на богинята вътре в него да се прояви. Класовете по Анусара йога са изключително натоварващи тялото и ума.

Ащанга

Ащанга практиката е базирана на древните йога учения, но става популярна след пренасянето й на запад от Патабии Джойс през 70-те години на миналия век.

Ащанга е натоварваща тренировка, следва специфична последователност от движения и е сходна на Vinyasa, където всяко движение се свързва с определена техника на дишане. Ashtanga обаче следва винаги едни и същи пози в една и съща последователност. Тя е загряваща, натоварваща и изискваща физическа издръжливост.

Бикрам

Към днешна дата едни от най-лесните за откриване са класовете по Бикрам йога. Тя възниква преди около 30 години, когато Бикрам Чоудхури започва да води йога класовете в изкуствено затоплени стаи. Докато преминавате през 26-те пози в този клас ще се изпотите както никога досега. Подобно на Ащанга и тук се следва винаги определена последователност на позите всеки път.

За да сме максимално честни, голяма част от популярността на този йога стил се дължи на факта, че във времето Бикрам осъди много йога студиа, които претендираха да преподават Bikram йога, но не следваха точната последователност на позите.

Хата

Хата йога е събирателно за всички видове йога, които включват физически йога пози. Почти всеки йога клас в Западния свят е Хата йога. Когато класът носи това име, това най-общо означава, че ще практикувате базови йога пози. Най-вероятно няма да се изпотите в този клас, но пък ще си тръгнете с усещането, че сте по-високи, отпуснати и спокойни.

Гореща йога

Като цяло Горещата йогата се различава от Бикрам практиките само по дребни специфики на залата, в която се тренира. Имате отново една гореща среда, в която се потите усилено.

Айенгар

Айенгар йогата се развива и популяризира от гуруджи Айенгар и е йога на детайлите. В тези класове се обръща изключително внимание на правилното изпълнение на всяка поза. За да помогне на всеки практикуващ този стил, учителят ще е осигурил в залата разнообразие от блокчета, одеала, ластици, столове и подобни. Тук няма много вертикално движение, така че няма да усетите забързване на сърдечния си ритъм, но пък ще откриете колко изискващо концентрация е оставането в дадена поза.

Инструкторите по Айенгар йога преминават задълбочено обучение, така че ако имате някаква травма или хронично заноляване, това е възможно най-добрият избор за вас, тъй като ще получите детайлни инструкци.

Възстановителна

Възстановителната йога е прекрасен начин да се отпуснеш и да успокоиш опънатите нерви. Тези класове са свързани с достатъчно помощни материали, за да може човек да изпълнява пасивни пози, което му позволява да усети ефекта от тях, без да се напряга. Добра възстановяваща практика е много по-тонизираща и подмладяваща от следобедна дрямка. Голяма част от студиата организират такива класове петък вечер, когато всеки има нужда от качествена почивка.

Виняса

Виняса идва от санскрит и в превод ознавача  "да станеш част от плавно преминаване", в Хата йогата това е определената последователност от движения.

Виняса класовете са известни с плавните, но натоварващи движения. Vinyasa инструкторите подготвят своите хореографии така, че да се преминава плавно от една поза в друга и обикновено са подплатени с музикален фон. Натоварването тук е сходно на това в Ащанга, но Виняса класовете са различни един от друг и няма да намерите никъде повтаряща се хореография.

Ако не обичате повторението и сте готови да откриете нови физически предизвикателства за себе си, то Виняса е вашият йога стил.

Кундалини

Практикуването на Кундалини йога включва постоянно, укрепващо тялото движение. Преминаването от поза в поза тук цели отключването на нашата кунделини енергия, т.нар, висша енергия. Ако не сте запознати с термина, просто си представете натрупана в основата на гръбнака ви енергия, която чака да бъде отприщена. Kundelini практиката цели да раздвижи енергията нагоре през тялото.

Йога за бременни

Йогата за бременни включва специално разработени за бъдещи майки движения и пози. Тя помага на бременната жена във всеки етап на бременността. Голяма част и наскоро родилите започват процеса на възстановяване на тялото си именно с такива класове.

Когато мускулите и тялото ви са в кондиция по време на бременността, ще родите по-леко и ще влезете във форма по-бързо след това.

Тантра

Последният стил йога, който ще разгледаме тук в Тантра йогата. Това е практика, която помага на двойките да задълбочат връзката и разбирателството помежду си, помага за създаването на дълбока духовна връзка между тях.

Голяма част от стиловете, които разгледахме тук, ще откриете в програмата на WnessTV. Препоръчваме ви да отделите време, за да изгледате и да се запознаете с различните практики, движенията и пози, вкючени в тях, да опитате поне няколко различни вида, преди да прецените, че сте открили своята йога практика. Добра би била, също така и идеята да комбинирате различни стилове, според моментното си настроение и нужди. Приятна практика.

Автор: Георги Сердиев, ISPA CYT500

Сексът и практиката

Йога е невероятна. Помага ни да намерим баланса в нашия живот, физически, духовен и емоционален. Учейки ни да се наслаждаваме във всеки един момент, йога ни позволява да се свържем по добре със себе си, със собственото физическо тяло. Това ще ни помогне да се свържем по-добре и с партньора в духовен, физически и разбира се сексуален аспект.

Йога тонизира тялото, намалява нивото на стреса, удвоява енергията.. Но знаехте ли досега, че йога би могла да“ нажежи“ либидото и сексуалното преживяване до  нечувано високи градуси?

Как точно йога повлиява сексуалния живот?

- подобрява гъвкавостта и оросяването с кръв на важни части от тялото;

- запазва тялото здраво и увеличава увереността в себе си;

 - помага ни да осъзнаем по добре момента „сега“.

Има още един много важен фактор:  често  поради външни обуславяния (медии, реклами, общоприети модели) психиката на съвременния човек  е недостатъчно настроена и неготова да приеме собственото тяло , такова каквото е.

Според проучване на нашата колежка ИСПА Йога преподавател Кералайн Лейзър,  ISPA CYT500, (Манчестър, 2016), чрез анкетиране на редовно посещаващи  жени, ясно се очертава връзката между практиката на определени пози от хатха йога, от една страна и повишаване нивото на либидото и сексуалната удовлетвореност, от друга.

1.     Редуване на Котка/Крава. Огъване на гръбнака, изпълнено бавно и със задържане в позата. Тази последователност увелича силата и гъвкавостта на така наречените Кегелови мускули, разположени по тазовото дъно, които се контрахират по време на оргазъм;

2.     Въздушна пеперуда. Разстяга вътрешната част на бедрата и тонизира външната. Осигурява висока амплитуда на движение и гъвкавост в областта на ханша. В тази поза практикуващите обикновено отхвърлят натрупаната тревожност. Започват да се чувстват по-откровени и интимни по един естествен начин;

3.     Гълъб. Идеална поза за снемане на силното напрежение в областта на кръста. Тази асана, изисквайки от нас съсредоточеност в дишането, ни поставя точно в момента „сега“, позволя на ума да се „отдалечи“ от мислите, осигурява един истински chill out на съзнанието;

4.     Орел. Отново една поза „капан“ за мислите. Оставаме в устойчиво равновесие тук и сега;

5.     Полумост. Тази поза е почти равна на Кегеловата гимнастика, предназначена за жени;

6.     Куче, гледащо надолу. Успокоява ума и съживява тялото, издължавайки гръбнака, подобрява протичането на нервните импулси и рефлекси. Засилва осезанията;

7.     Костенурка и варианти. Действа подобно на въздушна пеперуда и подобрява кръвоснабдяването на малкия таз. В голяма степен тази практика наподобява практика за активиране на Втора чакра, свързана с изпитването на удоволствия, сексуалност, промяна, отглеждане на потомство. Приятно практикуване!

автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Бизнес съвети за учители по йога

Един учител по Йога винаги се сблъсква с предизвикателството  Йога срещу  Маркетинг.  Това е продиктувано от нашето  категорично намерение да не комерсиализираме  Йога като философия и принципи  на живот, от една страна и естественото ни  желание  да изградим успешна кариера, от друга.

Основна пречка за преодоляване на това предизвикателство е страхът от получаването на пари за споделяне на йога знания или неовладения  баланс между желанието да даваш и реалността в един свят управляван от паричния поток.

 Печеленето на пари не е лошо и това не би трябвало да саботира развитието на един добър Йога учител.  Един от начините да се справим с това е да разберем, че това, което получаваме за нашите услуги като учител по йога, е обмен на енергия, който разпознава и почита знанията, споделяни във всеки един клас. В момента, в който разпознаем  парите като метод на обмен, който осигурява баланс на отношенията ни с учениците,  ние свикваме по-комфортно с идеята, че сме достойни да получим финансово изобилие. Техниките, използвани при изграждането на бизнес за йога, могат да бъдат приложени към изкуството на преподаване на йога само с някои малки корекции и съсредоточаване върху намеренията за тях.  Ако учителят е на ясно, че целта на използването на маркетингови инструменти е да сподели максимално своето богатството на знания, придобити в йога, тогава той би могъл да изгради много успешни взаимоотношения.

Една от най-основните техники за изграждане на всеки 
йога бизнес е да се запознаете с вашите клиенти. Като учител по йога, нашите клиенти са нашите ученици, които идват при нас, за да получат ползите от нашето обучение. Един от най-основните начини за изграждане на по-добри отношения е да научите наизуст  имената на учениците си. Изглежда като проста идея, но притежава огромен ефект,  който учениците чувстват, когато чуят, че един учител знае техните имена. То помага да се персонализира връзката между ученик и учител, както и да се насърчат учениците да чувстват, че те са специални членове на класа. Отдавайки енергия, учителят се свърза директно  със своите ученици.

Този процес може да се ускори с друга техника, която изисква да пристигне няколко минути по-рано за  да поздравим учениците си,  докато влизат в класа. Две неща могат да бъдат постигнати чрез това. Първо, да приветстваме  хората, когато пристигат и да почувстваме  тяхната енергия, преди да влязат в класа. Второ, можем  да погледнете в списъка, за да си припомним  имената, които все още се стремим да запомним. Отделяйки специално внимание на този ритуал, ние не само приветстваме учениците си,  но и изграждате групово съзнание, който им позволява да задълбочат връзката си с учителя.  По този начин те  се чувстват насърчени да посещават често една приятелска и ласкава среда, изградена в йога класа.

Пристигането рано също ни дава възможност да се представим на нови ученици, което е друг важен начин за изграждане на взаимоотношения. Докато поздравяваме новите  ученици, можем  да научите малко за техния йога опит и евентуални травми, които биха могли да повлияят на тяхната практика. Тази проста връзка преди началото на класа позволява на новите практикуващи  да усещат, че са част от групата и може да облекчи нервността им, особено ако за първи път са в нашия клас или въобще на Йога.

Вече сме научили имена и започваме да ги използваме в клас при подаването на  инструкции и насърчение. Това произнасяне отново на  името  позволява на учениците да персонализират опита си в клас.  Феномен е, че когато класът чува персонализирана инструкция, всеки един участник в него чувства, че е  получил по-пряк контакт с учителя. 

Тези настройките  за  изграждане на взаимоотношенията  с учениците,  които  персонализират опита им,  и ги карат да се върнат отново и отново за още практика.  Отговорът на въпросите  и подходящо прилаганите корекции към практикуващите са много важен компонент за всяко преподаване.  По този начин, ние  създаваме връзка "един към друг", която задълбочава приятелството на ученика с  учителя. Така,  както е важно да пристигнем  по-рано, за да поздравим  учениците в началото на класа,  също толкова важно е да бъдем достъпни за разговор  и беседа след приключване на класа. Това е време, когато отново можем да се свържем  с практикуващите.  Добре би било да отговорим  на въпросите, да обсъдим йога като цяло или дори да говорите за живота и времето. Тази личен контакт след практика  е друг инструмент, който персонализира опита за учениците, като същевременно създава пространство за разширяване на идеите за йога.  Доверяваме се на собствената си интуиция и намираме  баланса, който е добър точно за нас. И каквото и да е това равновесие, сме последователни в отношение ни към всички ученици. Две финални техники, които могат да стимулират задържането на практикуващите, са свързани със самочувствието на всеки индивид като учител. Първо, наложителна е честна оценка на това колко енергия искам е да похарчим за преподаване във  всеки един клас. Рутината  и скуката са като призраци, които могат да  се промъкнат и да ни лишат от нашата страст и любов към преподаването.  Добре е винаги да присъстваме с енергия и многообразие за  да запазим курсовете си свежи и вдъхновени,  както за нас, така и за нашите ученици. Учениците знаят кога един учител не присъства и ако открият, че това се случва често, биха се почувствали недостатъчно енергийно заредени.

Втората техника за насърчаване на прогреса ни  е да се ангажираме  лично със самообразование си. Колко често провеждаме семинари и обучения? Да бъдеш вдъхновен от друг учител може да ни помогне да развием  собствените си учителски способности.  Присъствието  на  семинар може да повдигне духа ни, да видим  нови техники,   които да добавим към  учебния си стил.  Тази свежа енергия ще бъде припозната и подета от нашите ученици, които ще осъзнаят, че искат да останат в нашия клас.

Изпробвайки няколко от тези техники, ще ни позволи да изберем тези, които най-добре отговарят на нашата индивидуалност.  Нека се доверим  на интуицията си, докато се свързваме с учениците си  на по-дълбоко ниво. Това ще ги направи все по-лоялни към практиката на йога в нашия клас. НАМАСТЕ!

автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500.

 • Даниела Димчева  e вече с 21 години опит в преподаването на Йога, различни стилове (Хатха, Виняса, Ин Йога и Медитация). Нейните класове са едновременно предизвикателство и вдъхновение. Преподавателката умело води ученика от геометрията на асаните към намиране на собствено вътрешно духовно пространство.

  Даниела е участвала в множество различни преподавателски тренинги в Банкгкок и Пукет, Тайланд с звезди като Шива Реа, Сандра  Атман и Джил Милър. Завършва Гаятри Йога  Училище в Бангкок като Йога преподавател с 500  часа CYT500. Работи като преподавател в Йога училище Сама Каруна, Ко Панган, Пукет, Тайланд, където специализира Виняса стил. Следва Йога учителски тренинг Виняса в Коломбо, Шри Ланка.

  Завършва Йога за деца по системата RYE като квалифициран преподавател в София, НСА и участва в тренинги в Милано и в Бари, Италия.

  Взима  степен Мастер преподавател по Пилатес по системата на Боди Баланс в Милано.

  Намира, че йога преподаването е истинско щастие не само заради радостта в очите, а и защото това е пътя за трансформиране на света в по-добро място за живеене.

   

 • Георги Сердиев е имал щастието да бъде въведен в Йога от един от най-уважаваните наши учители Венцеслав Евтимов. Дългогодишен негов и на Снежанка Милошева ученик, по-късно той завършва ISPA Курс за преподаватели в рамките на 500 часа - CYT500. Под влиянието на Туи Мериган, чиито ученик е по-късно той се специализира в стила Виняса. Той е един от координаторите и авторите на учебните програми на ISPA вече 7 години. Сертифициран специалиалист в  "Йога за деца" по системата RYE. Преподавал е йога във Френския Лицей в София. Обучил е десетки специалисти по Йога тук в София и в ISPA институт в Марсилия. Понастоящем е председател на ISPA Лотос Фор Евър, България.  Вярва, че промяната на света към по-добро започва вътре в самите нас.

 • Васил Тосев - ISPA Йога преподавател, отдаден суфист, специалист по Йога хранене и здравословен режим, автор на книгата "Поддръжка на човешкото тяло", автор на книгата "Въведение в Крия йога". Васил претърпява вълшебна метаморфоза под влиянието на своя учител Иван Гарабитов, треньор по борба и основател на центрове за Здравословно хранене. Влюбен в Йога, той решава да стане преподавател и да сподели своите знания  и умения с всички нуждаещи се. Обикаля много Йога студиа други  и духовни центрове в страната и обяснява своята система за постигане на перфектно здраве с помощта на Йога практика, дихателни упражнения и прочистване.  Изключителна е ролята на чистите мисли, добрите помисли и любовта към света. Специализирал  Хатха и Крия Йога, билколечение и акупресура..