Практики

 

Егото, това не си ти!

Собственият ни опит е нещо уникално, неповторимо. Всеки има различни умствени навици, различен начин на реагиране на всичко, което идва и се случва в живота му. Това, което съм Аз и Другите, ме разделя, самото осъзнаване, че има Други, води до разстояние. Така възниква Егото.  То се прокрадва там, където има сравнение. Появява се алчност, омраза, ревност, неприязън и все по-голямо разстояние между Аз и Другите. Аз-ът развива отбранителност или нападателност, скованост или действеност, откритост или свитост, добро или зло.  Егото царува там, където има приятно преживяване и вкопчване в хубавото. Много мощно съпротивление те обгръща в лошите преживявания. Наблюдаваш как желаеш да притежаваш, да пазиш и да защитаваш хубавото, приятното… 

Човешката същност по природа е добра, свята, чиста. Ако се проявява по друг начин, е защото има пречки, прегради да се прояви в истинския си вид. И когато се развие осъзнатост, пречките и преградите падат. Ставаш открит, приемащ, мъдър, гъвкав, добър. Учиш се да споделяш своята любяща искреност.

Един от начините за доближаване до чистата човешка природа без Его е медитацията. По време на тази практика цялото ти усещане от живота се променя. Усещането да си жив, самото усещане да бъдеш в съзнание – тук и сега, става ясно и точно.

Нищо не се приема за даденост – нито случките, нито хората, нито „случайностите“. Нямаш нужда от сравнение, от доказване, от обяснения.

Тълкуванията – това защо, онова защо – се избутват настрани и всеки момент от време се оставя да говори за себе си – такъв, какъвто Е. Чувстваш се уверен, все по-стабилен, все по-закотвен в настоящия неповторим момент.

Веднъж като добиеш това ново възприемане за себе си, хората и събитията, имаш нова гледна точка, нов критерий, спрямо който да измерваш своя опит. Виждаш се как сам изкривяваш реалността с анализи, коментари, и лични мнения. Знаеш какво правиш, когато го правиш. Започваш да ставаш все по-чувствителен към начините, по които възприемаш истинската реалност, ставаш много осъзнат, възприемчив човек. От тази гледна точка всичко се преживява с яснота. Има само наблюдаване, субект липсва, липсва Егото. Всичко тече, всичко се изменя всяка следваща минута. Всичко възниква и утихва, засилва се и отслабва, започва да съществува или умира. Гледаш с широко отворени очи тази реалност и чувстваш единствено радост. Изпълнен си с живот.

Разбираш, че животът ти е белязан от радости и разочарования, от успехи и неудовлетвореност и ясно виждаш източника на това – страхове или копнежи, притеснения или желания. Разграничаваш страхове от  твоят воля. И осъзнаваш колко повърхностни всъщност са повечето ти притеснения.

Когато не можеш да се чуеш, да се видиш, когато чувстваш, че  не съществуваш, че те няма – егото гладува. Тогава започваш да го храниш. Горделивост, надменност, трупане на материални придобивки, стремеж към налагане в социума, разполагане и опериране с власт –  все средства чрез които да позакърпиш нараненото си съществуване. И ето, че егото е подхранено. Дава ти усещане за реалност, за Аз. Това е само измамна картина. Илюзия, породена от страх от себеизличаване.

Егото не е Аз!

Дали ще го подхранваш, или ще го притискаш – това са само игри на инфантилност, които те отдалечават от истинската ти същност.

Не се занимавай с егото! Не го подхранвай! Не го притискай!

Признай съществуването му, без да се заиграваш с него. Наблюдавай го! Колкото повече наблюдаваш, толкова повече ще виждаш разликата между неговите желания и поривите на душата.

Наблюдавай! Виждаш ли вече? Его не е равно на душа.

Егото е компенсация за липсата на гласа на душата в теб.

автор: Петър Савов, ISPA CYT500

Може ли лицето да изглежда по-младо чрез йога?

Търсите ли начин да подмладите кожата си, който не включва скъпи кремове или повтарящи се процедури?  Това е  лицевата йога. Подобно на йога практиката, която успокоява ума и укрепва мускулите на тялото,  йогата за лице  е предназначена да релаксира и едновременно  с това да тонизира  мускулите на лицето като прави кожата гладка и по младежки свежа.

"Йога за лице е една  здравословна алтернатива на Botox", казва Денис Ливингстън, сертифицирана преподавателка  на  Йога за лице, живееща  в Денвър, Колорадо.  Ливингстън открива метода на лицевата йога преди една година, когато навършва 50 години и започва да търси натурален подход към  възрастта,  ефикасен и на добра цена.

Практикувайки съветите и начина на живот, който й е препоръчан,  Ливингстън твърди, че започва да изглежда 5-7 години по-млада  само за няколко месеца практика. Тя е толкова убедена в  резултатите  и в забележителното подобрение в състоянието на пигментация на кожата, наречено меласа , че се  решава  да стане сертифициран инструктор за йога на лицето.

"Лицева йога е много разумен подход към грижата за кожата", казва Ливингстън, "защото можете да кажете „не“ на прескъпите кремове и болезнени процедури, които трябва да се повтарят отново и отново.“

Ефективността на  упражненията за подмладяване на лицето все още не е проучена от контролирани научни изследвания, но в почти дузина малки научни изследвания упражненията за лице са имали положителен резултат, подобрявайки  тонуса на кожата, силуета на линиите на лицето  и изглаждайки бръчките. Но това най-добре ще усетите сами, стига да практикувате.

Методът  лицева йога включва система от "пози" на лицето, която засилва кръвообращението,  стяга лицевите мускули и  „озарява“ лицето. Естествено, че присъсват пози насочени към специфични проблеми като „ двойна брадичка“ ,  подчертани  „назо-лабиални гънки“ или пък така наречените „пачи крак“ .  Последният също така се фокусира върху повишаването на осведомеността за определени навици на живот, които може да изострят стареенето на кожата.  Това включва повтарящи се навици от ежедневието като  държане на телефона на едно ухо,  непрекъснато гледане във  вашето устройство, облягане на дланта върху лицето и спане на  страна.

 Трябва да знаете,  Йога за лице не „бърз и вълшебен“  метод  и резултатът ще бъде пропорционален  на ежедневния ви ангажимент към упражненията и начина на живот. Ливингстън казва, че очакванията са  да има подобрение във външния вид на кожата от 2 до 4 седмици.

Основи на йога за лицето

За да започнете да прогонвате годините от лицето си, опитайте три пози  лицева йога, представени  по-долу. За най-добри резултати практикувайте   10 минути, 2-3 пъти на ден.

Започнете, като стоите пред огледалото с добра, изправена поза и спокойни рамене. И, точно както правите на вашия йога постелка, не забравяйте да се отпуснете и да дишате.

 Голямото О

Тази поза ще подобри кръвообращението на цялото лице, докато изглаждате назо-лабиалните гънки . Направете голямо "О" с устата си,  с вашия орбикулярен мускул. Задръжте позата  за 5 секунди, повторете 3 пъти.

Шия на лебед

Голяма поза за тонизиране на двойната брадичка и мускулите на шията и силуета на долната част на бузите. Започнете, като погледнете отдясно, като наклоните главата си на около 45 градуса. Усетете мускулите на врата! Не забравяйте  раменете са отпуснати надолу и леко назад като между рамото и ухото има една педя разстояние. Задръжте тази поза за 5 секунди, след което направете същото за лявата страна. Направете 3 повторения.

Повдигната усмивка

Тази поза е чудесна за тонизиране на бузите. Започнете, като изпъкнете долната челюст малко напред. Наклонете долната устна над горната устна и „залепете“ устните заедно. Вдигнете брадичката си под ъгъл от 45 градуса. Езикът е обърнат и залепен за небцето. Задръжте за 10 секунди и направете 3 пъти.  Упражнете твърд, но не и екстремен, натиск. Почувствайте как работят мускулите на бузите и шията. Уверете се, че не сте сбръчкали челото си.

автор:Даниела Димчева, ISPA CYT500

10 навика от еждневието, които вредят на бъбреците

Нашите бъбреци са жизненоважни за правилното функциониране на цялото тяло. Те са отговорни за отстраняването на токсините от кръвта и филтрирането на отпадъчните  продукти чрез  уриниране. Освен това,  те отстраняват излишната вода от тяло ни, поддържат  нивата на минералите балансирани.  Също така произвеждат хормони, регулират кръвното  налягане и участват в производството на червени кръвни клетки.

Ето защо трябва да се грижим добре за тях и да им дадем възможност да изпълняват задачите си на оптимално ниво. Ако това не се случи, рискуваме да се сблъскаме с бъбречна недостатъчност и сериозни здравословни  проблеми. Ако имате някой от следните симптоми: сърбеж в кожата, постоянно чувство на студ, замаяност, промени в цвета и количеството на урината, повръщане, лош дъх, хронична умора, анемия, затруднения в дишане, трябва да се консултирате с Вашия  лекар и да проверите дали бъбреците функционират правилно. Може да се наложи да промените някои навици, за да запазите здравето си.

Но какви са навиците, които увреждат здравето на нашите бъбреци? Има много неща, които правим непреднамерено, но те  вредят на здравето ни.  Тук са първите 10 неща, които трябва да избягваме, ако искаме да имате здрави бъбреци:

Ниска консумация  на вода

 Водата е жизненоважна, защото разрежда кръвта ви, липсата на вода в тялото Ви води до концентрирана кръв, което означава, че няма да има достатъчно кръв, за да могат бъбреците ви да работят на оптимално ниво.

Лекарите препоръчват 10-12 чаши вода на ден минимум. Това количество е необходимо за поддържане на здравето на бъбреците и за функционирането на целия ви организъм.

Твърде дълго чакане преди уриниране

Това е много често срещана грешка, която всички правим, но може да има опустошителни ефекти върху бъбреците ви. Не изпразването на пикочния мехур във времето причинява задържане на урина, което позволява на бактериите да се размножават и да доведат до инфекции на пикочните пътища или бъбречни инфекции. Този навик може също да доведе до инконтиненция и бъбречна недостатъчност, така че когато се чувствате подтик да уринирате, не го отлагайте, слушайте пикочния мехур и отидете!

Консумиране на твърде много сол

 Прекомерното количество сол може да увреди бъбреците, защото 95% от натрий, който влиза в тялото ни, преминава през бъбреците. Твърде много сол ще накара бъбреците да работят по-усилено, за да премахнат допълнително, което ги кара да не могат да изпълняват правилно другите си функции. Това може да доведе до задържане на вода, което от своя страна може да доведе до хипертония и бъбречна недостатъчност, най-малкото неприятно подуване.

Имайте предвид приема на сол и го консумирайте максимум 5 грама на ден (по-малко от една чаена лъжичка). Всяко количество по-високо от това може да доведе до бъбречни проблеми.

Диета, богата на протеини

Протеините също могат да бъдат проблематични за бъбреците, така че диета, твърде богата на протеини, не се препоръчва. Ако искате да поддържате бъбреците, количеството на храната, с високо съдържание на протеини, е добре да бъде ограничено. Защо протеините имат отрицателен ефект върху бъбреците?  Високо количество протеини може да увеличи хиперфилтрацията и гломерулното налягане, като добави прекомерно натоварване на бъбреците и повишен риск от проблеми.

За тези, които вече страдат от проблеми с бъбреците, препоръчваме те изцяло да спрат консумацията на червено месо!

Редовна употреба на аналгетици

Ние сме свикнали да приемаме болкоуспокояващи и аналгетици редовно, когато се чувстваме, че болката е прекалено голяма, за да се справим. Свикнали сме и да „предотвратяваме“ евентуално  възпаление с тях. Въпреки това, този навик може да причини поражения върху бъбреците и трябва да бъде елиминиран. Изследванията показват, че прекомерната употреба на аналгетици може да повлияе на функцията на бъбреците и да ограничи притока на кръв към тях. Дългосрочното използване на аналгетици води до хронични бъбречни заболявания или остри бъбречни увреждания.

Пациентите, които страдат от намалена бъбречна функция, се съветват да посещават лекар, когато се налага да приемат болкоуспокояващи, защото в противен случай могат да повредят бъбреците още повече.

 Прекалено много алкохол

Прекаленото използване на алкохол е лошо за цялото ви тяло, но вредно е увреждането на бъбреците и черния дроб. Алкохолът е токсин, който увеличава стреса на тези жизненоважни органи, така че трябва да го консумирате умерено.

Прекомерната консумация на алкохол ще доведе до по-продължително престояване на пикочната киселина в бъбречните тубули, което може да доведе до туморна обструкция и да увеличи риска от бъбречна недостатъчност. Известно е също, че алкохолът причинява дехидратация, която може да попречи на нормалната функция на бъбреците. Всичко над препоръчителната дневна доза, което е 2 напитки за мъже и 1 напитка за жени и възрастни, може да бъде вредно за здравето.

Пушене

Тютюнопушенето е един от най-лошите навици за цялостното ви здраве, а не само за бъбреците, и всички сме добре запознати с него. Много проучвания показват, че има пряка връзка между тютюнопушенето и бъбречното заболяване. Американската асоциация на пациентите с бъбречни заболявания казва, че тютюнопушенето е водеща причина за появата на бъбречно заболяване в краен стадий.

Тютюнопушенето може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, намаляване на кръвния поток и стесняване на кръвоносните съдове Най-доброто, което можете да направите за цялото си тяло, е незабавното спиране на пушенето!

Недостатъчен сън

Значението на добрия сън се подценява от мнозина, но липсата му може да доведе до редица здравословни проблеми. Нашият натоварен начин на живот често не ни позволява да спим поне 7-8 часа на нощ, но този навик е изключително здравословен. Когато сънуваме нашите тъкани се възстановяват и обновяват, така че ако не спим достатъчно, няма да има достатъчно време за този процес, което да доведе до увредени органи, включително бъбреците.

Твърде много кофеин

Ако пиете прекалено много кафе или кофеинови напитки, увеличавате шансовете си за хипертония и оказвате натиск върху бъбреците. Продължителната прекомерна консумация на кофеин може да доведе до увреждане на бъбреците. Според проучването, направено от Kidney International през 2002 г., консумацията на кофеин е пряко свързана с бъбречните камъни.

Умерената консумация на кофеин няма да предизвика проблеми с бъбреците, 2-3 чаши кафе или чай е добре, но не забравяйте да не пиете твърде много, ако искате да имате здрави бъбреци.

Умаловажаване на често срещаните инфекции

Ако пренебрегвате настинката, възпалението на сливиците, ринита, честия фарингит, грипа или други леки инфекции, поставяте бъбреците в риск.  Ако инфекцията е оставена нелекувана, вирусът или бактериите, могат да причинят увреждане на бъбреците. Така че не забравяйте да лекувате всяка инфекция, дори и да е  лека,  правилно и своевременно. Вземете предписаната терапия и почивка, за да презаредите тялото си.

Автор: Георги Сердиев, ISPA CYT500

Науката да живееш в собственото тяло

Йога свръзва съзнанието с тялото и всички негови части. По този начин засилва вътрешното себеосъзнаване и вродения инстинкт на тялото за себерегулиране.  Как точно се случва това? В ситуация, в която един мускул е употребяван многократно още от най-ранна възраст, умът го припознава като такъв, който често ще бъде използван  и го „категоризира“ като несъзнателен. Така съзнанието спестява енергия и усилия. Тези веднъж вече определени като неволеви мускули, отново се преоткриват за ума чрез йога позите. За пример нека сравним действието ходя и позата хануманасана (шпагат), защото и в двата случая участват едни и същи мускули, ръководени от един ум.  Действието ходя, не е неволево, каквото са  например дишането, преглъщането и биенето на сърцето, то е съзнателно, защото човек се научава на него около 11месечна възраст. След това го използва постоянно и многократно и за „удобство“ умът го рутинира. Постепенно съзнанието свиква да използва мускулите само за това действие и му става  удобно да „неглижира „  способността им за други различни действия (асаните пеперуда, шпагат и т.н.). В йога, съзнанието се връща към способността си целенасочено да добавя , да научава нови различни от вече рутинните  движения. Тук ще ви задам един въпрос:  „Гъвкавостта е качество на мускула или на ума?“ . Да, не само гъвкавостта, а  всяко едно наше действие е резултат  от връзката между ума и тялото. За тези, които съзнателно работят върху това, съзнанието и тялото разкриват новите си измерения. И това е една от причините да се чувстваме толкова прекрасно след практика. Обикновено приключваме класа по йога с блеснали лица и прилив на енергия, защото умът и тялото са били свързани в едно и  връзката им е била  активна, а не рутинна.

 Не е никакво съвпадение това, че буквалният превод на думата „йога“ е „обединявам“, „управлявам“, „координирам“.

В науката Неврология тази концепция на осъзнаване са нарича проприоцепция. Определят я като „чувство на свързаност между позициите и действията на различните части на тялото“. Например, докосването на върха на носа с показалец, при затворени очи, показва степента на Вашето качество проприоцепторност. Това качество ни помага да вървим в пълен мрак, без губим равновесие. Умът е запаметил къде се намират основните части на тялото, така че,  вече няма нужда от очите за да ги намери. Повишавайки по този начин осъзнатостта, се обогатява връзката между нас и всяка една отделна част на тялото. Всеки път, когато сме на постелката ние свързваме тяло и съзнание, развиваме способността проприоцепторност, създаваме увереност в нашето собствено тяло, чувстваме се прекрасно в кожата си.

Съвремието ни предоставя възможността да живеем предимно в нашия ум като така тялото се чувства отдалечено и сепарирано. Вижте как бихте могли да промените нещата www.lotos4ever.com

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Медитация в  движение

Потапям се дълбоко в собственото тяло. Постепенно започвам да дишам съзнателно – пълно вдишване и удължено издишване. Бавно намирам верния дъх. Поставям дланите пред гърдите, уцелвам  точно моя център, центъра на моето тяло.  Умът ми, обаче,  все още се скита в безброй неясни посоки.  Приканвам тялото към физическо усилие и ето ….. откривам естественото освобождаване, което е наградата за това.  Бавно вдишвам. Още по-бавно издишвам. Дъхът ме води  докато накланям бедрата и сърцето нагоре и след това, когато се противопоставям на това  движение,  закръгляйки  гръбнака. Вече съм в тази асана. Пауза.  Прехвърлям енергията  от стъпалата на двата крака, надолу към  бедрата, удължавам се извънредно, извън кожата на върховете на пръстите ми.  Сега вече се премествам с нова лекота, бавно се завъртам надясно и после излизам от позата. Подравнявам стъпалата. Отново си спомням за „верното“ дишане. Намирам го, прегръщам тази идея, отсега нататък искам да дишам само така. Изведнъж осъзнавам, че имам по-голям капацитет в белите дробове. Моето пълно внимание се пренасочва към тази зона. Все още, обаче разсейването в съзнанието продължава, но този път потокът  на мислите не е толкова бърз. Взимам още един дъх, по точния начин. Днес тялото ми се бори и спечели цялото мое внимание. Балансирам на един крак. Чувствам опорния крак здрав и прикован към пода, „пускам корени“, стабилизирам фокуса на равновесието.  Издигам сърцето нагоре, издължавам гръбнака. Блажено присъствам на това тържество. Грозното състояние на ума отпреди малко изчезва в този свещен момент. Свободна съм. В този блестящ миг умът е укротен.

автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Успокояване на ума (медитация)

Лесна за дефиниране,  сложна за изпълнение задача, за чиято реализация ще се опитаме да дадем няколко насоки.

Представяме си нашите мисли като разпръснати сапунени мехурчета, летящи към облаците в слънчев  ден. Те са пъстроцветни и различни, съществуват секунда или две преди да се спукат или да отлетят в неизвестна посока, разпръсквайки се на случаен принцип.  По подобен начин изглеждат нашите колебливи мисли, които са важни миг или два преди да изчезнат. Някои от тях може да имат по-дебел филм и да издържат секунда по-дълго от други, но повечето са неустойчиви. Те са празни. Те се връщат понякога, възкръснали, а след това отново тръгват. Докато размишляваме върху това изображение и разглеждаме преходната природа на тези кухи сфери, ние неусетно създаваме ред и център за нашите мисли, фокусираме ги върху една тема или един обект, с което пък пробуждаме съзнателния ум в нас. Това ни напомня, че от обратната страна на кухите сапунени мехури стои съзнателната мисловна дейност, която ни дава възможност за укротяване на мислите вътре в нас. 

Лягам на постелката с ум разпръснат в хиляди различни дестинации, безброй задачи в диаметрално противоположни сфери. Обръщам се в хиляди различни посоки ….. невъзможно. Веднъж чух, че някой сравнява ума с работата на хотелски портиер, когато пристига група от сто души, нуждаещи се от внимание ... веднага.  Предупредена съм за опасностите, които крие самовглъбяването, но решавам да отида „там“ сама. Нищо плашещо, само наблюдавам процесите в моето тяло  и ум. С всяко следващо дишане или по-точно казано, с всяко следващо дълбоко  и бавно издишване, започвам да усещам най-фините промени. Все още край мен летят неизпълнени задачи и аз продължавам да се „навеждам напред“ за следващия ангажимент и умът ми все още се намира на отдалечено място някъде извън тялото ми. Самостоятелна съм.  И все пак, един блясък на новосъздадено пространство се появява .. . Безкрайните мисли не са толкова нагъсто групирани. Между оттеглянето на една и пристигането на следващата се образува малка пауза, първоначално кратка, а после по-дълга. Наслаждавам се на паузата на медитацията.

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

"Когато дишането е накъсано, умът се скита, но когато дишането е спокойно, то и умът намира покой" Хатха Йога Пратидипика, Сват Марама, 17 век

Осем предимствата на Метода Пилатес

Освежаваща тренировка за ума и тялото. Как да разбираме това?

Джоузеф Пилатес, авторът на този оригинален метод, го нарича  "Изкуството на Контрологията". По време на практиката вникваме във всяко едно движение и предписаното към него дишане,така след време вече имаме едно ново осъзнаване на тялото. Движенията ни стават интуитивни, грациозни и под пълен контрол.

Правилното дишането, освен това, е от съществено значение, когато целта ни е  изпълнение с максимална мощност и ефективност. Важно е също така, че чрез дишането намаляваме последиците от ежедневния стрес.

Работим за стегната мускулатура на корпуса - плосък корем и силен гръб.

Пилатес упражненията развиват силен корпус или център на тялото.  Той се състои от дълбоките коремни мускули и мускулите, които са най-близо до гръбначния стълб. Характерното тук е, че Пилатес работи върху дълбоките мускули или тези, които се намират в сърцевината на тялото, близо до костите, гръбнака и ставите, а не само върху мускулите, които се намират около повърхността на тялото. Защо е важно това, защото така Пилатес засилва мускулатурата, от която зависи правилната стойка, корекцията на гръбначни изкривявания, влияе на ставите. Контролът над корпуса се постига чрез интегриране на мускулите около талията, таза и раменния пояс, корема и гърба или това е така наречената от Дж.Пилатес "Енергийна централа". 

Чрез практика на Пилатес получаваме дълги, чисти и гъвкави мускули.

При традиционните тренировки с тежестти се лесно се изграждат къси, обемисти мускули. Именно този тип мускули са най-предразположени към травми и нараняване. Пилатес удължава и укрепва, подобрява мускулната еластичност и подвижността на ставите. Тялото е с балансирана гъвкавост и сила и е много малко вероятно да бъде наранено.

Пилатес създава равномерно развито тяло, подобрява спортните постижения и предотвратява травми.

Отново ще говорим за конвенционалните тренировки, при които работят все едини и същи мускули, а други бездействат. В резултат на това, едните стават все по-силни и обемни, а останалите -  все по-слаби. Именно на това се дължат някои хронични болки в гърба при трениращи, които понягока прерастват дори в травми.

Пилатес тренира цялото тяло, дори глезените на краката.

 Нито една мускулна група не е пренебрегната или пропусната. В резултат на това, цялата ни мускулатура е равномерно балансирана и в кондиция, която ни помага да се наслаждаваме на ежедневните дейности и на спорта с лекота. Благодарение на Пилатес практиката имаме по-добра ефективност на движенията и по-малък шанс за нараняване Ето защо толкова много професионалисти в спорта и цели отбори се отдават на Пилатес като част  от своя тренировъчен ден.

Какво означава "интегрирани движения"?

При Пилатес упражненията, няколко мускулни групи работят заедно в гладки, непрекъснати движения. Чрез утвърждаване на тази техника пренастройваме тялото към по-безопасни и по-ефективни модели на движение. Така методът е  безценен за възстановяване след наранявания и спортни травми, подобряване на постиженията или други кинезитерапевтични цели за неспортисти.

Едновременно с това - Пилатесът е нежен ...

Пилатес е дотолкова безопасен, че се използва във физиотерапията за рехабилитация на наранявания.

Но, Пилатесът е и предизвикателство!

Пилатес също е изключително гъвкава система за упражнения. Всяко едно упражнение има няколко варианта, в които вече става значително по-трудно. Това позволява да моделираме тренировките от такива за супер-начинаещи до подходящи за много напреднали. Това, което остава, е да определим нивото на трениращете, да изберем подходящите варианти упражнения за момента и да практикуваме. С времето постепенно увеличаваме интензитета и се наслаждаваме на предимствата на този метод.

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 • Даниела Димчева  e вече с 21 години опит в преподаването на Йога, различни стилове (Хатха, Виняса, Ин Йога и Медитация). Нейните класове са едновременно предизвикателство и вдъхновение. Преподавателката умело води ученика от геометрията на асаните към намиране на собствено вътрешно духовно пространство.

  Даниела е участвала в множество различни преподавателски тренинги в Банкгкок и Пукет, Тайланд с звезди като Шива Реа, Сандра  Атман и Джил Милър. Завършва Гаятри Йога  Училище в Бангкок като Йога преподавател с 500  часа CYT500. Работи като преподавател в Йога училище Сама Каруна, Ко Панган, Пукет, Тайланд, където специализира Виняса стил. Следва Йога учителски тренинг Виняса в Коломбо, Шри Ланка.

  Завършва Йога за деца по системата RYE като квалифициран преподавател в София, НСА и участва в тренинги в Милано и в Бари, Италия.

  Взима  степен Мастер преподавател по Пилатес по системата на Боди Баланс в Милано.

  Намира, че йога преподаването е истинско щастие не само заради радостта в очите, а и защото това е пътя за трансформиране на света в по-добро място за живеене.

   

 • Георги Сердиев е имал щастието да бъде въведен в Йога от един от най-уважаваните наши учители Венцеслав Евтимов. Дългогодишен негов и на Снежанка Милошева ученик, по-късно той завършва ISPA Курс за преподаватели в рамките на 500 часа - CYT500. Под влиянието на Туи Мериган, чиито ученик е по-късно той се специализира в стила Виняса. Той е един от координаторите и авторите на учебните програми на ISPA вече 7 години. Сертифициран специалиалист в  "Йога за деца" по системата RYE. Преподавал е йога във Френския Лицей в София. Обучил е десетки специалисти по Йога тук в София и в ISPA институт в Марсилия. Понастоящем е председател на ISPA Лотос Фор Евър, България.  Вярва, че промяната на света към по-добро започва вътре в самите нас.

 • Васил Тосев - ISPA Йога преподавател, отдаден суфист, специалист по Йога хранене и здравословен режим, автор на книгата "Поддръжка на човешкото тяло", автор на книгата "Въведение в Крия йога". Васил претърпява вълшебна метаморфоза под влиянието на своя учител Иван Гарабитов, треньор по борба и основател на центрове за Здравословно хранене. Влюбен в Йога, той решава да стане преподавател и да сподели своите знания  и умения с всички нуждаещи се. Обикаля много Йога студиа други  и духовни центрове в страната и обяснява своята система за постигане на перфектно здраве с помощта на Йога практика, дихателни упражнения и прочистване.  Изключителна е ролята на чистите мисли, добрите помисли и любовта към света. Специализирал  Хатха и Крия Йога, билколечение и акупресура..